Er is € 500.000 beschikbaar voor projecten die bijdragen aan een duurzamere landbouw en aan kortere ketens in het voedselsysteem.
Bron: noord-holland.nl.
Noord-Holland streeft naar een schone en veilige productie van gezond, betaalbaar en smaakvol voedsel voor iedereen. Dat betekent: gezonde verdienmodellen voor ondernemers, maar ook doen wat goed is voor mens en dier, het klimaat, bodem, water en biodiversiteit. In de Voedselvisie 2020-2030 (pdf, 2.318 kB) staan kansen en uitdagingen om te komen tot zo’n een duurzaam voedselsysteem.
Steentje bijdragen
Om tot een duurzaam voedselsysteem te komen is het nodig dat alle partijen in de voedselketen een steentje bijdragen. Niet alleen de agrarische sector en de voedselverwerkers zijn aan zet, maar ook bijvoorbeeld de retail en detailhandel, consumenten en afvalverwerkers. De provincie wil dit stimuleren en een aantal projecten financieel ondersteunen met een subsidie. De regeling is eerder opengesteld. Toen werden 6 aanvragen gehonoreerd.
Voorbeelden van mogelijke projecten zijn samenwerkingen tussen boeren en ketenpartijen die zorgen voor meer eiwitrijke plantaardige teelten voor Noord-Hollandse consumenten of het realiseren van meer afzet van Noord-Hollandse producten in de Noord-Hollandse supermarkten. Ook groepen boeren die samen willen leren hoe ze kringlopen kunnen sluiten of natuur-inclusief kunnen produceren, zijn welkom met hun aanvragen.
Subsidie en netwerk
Er is €500.000 beschikbaar gesteld. Subsidieaanvragen kunnen tussen 1 maart 2023 en 1 juni 2023 worden ingediend. De beoordeling van de subsidieaanvragen gebeurt op basis van volgorde van binnenkomst. De provincie plaatst de subsidieregeling op de pagina Subsidies. Daarnaast deelt de provincie kennis en initiatieven op het netwerkplatform Boer en Business in Balans. Via de Noord-Holland voedsel initiatievenkaart kunnen ondernemers hun eigen projecten zichtbaar maken.