80 miljoen euro voor startups en innovatief MKB

Ben je een startup of MKB? Heb jij een idee dat je de wereld kan veranderen? Dan is dit je kans. Het Europese Future Internet project daagt starters en MKB-ers uit om nieuwe business te genereren met FI-WARE technologie op het gebied van Smart Cities, eHealth, Logistics, AgriFood, Energy, Manufacturing, Learning en Media & Content.

 

In de eerste fase van het programma zullen honderden startups en MKB’s geselecteerd worden voor 16 verschillende accelerators, en krijgen begeleiding, training, technische en financiële ondersteuning die kan oplopen tot 215.000 euro.

 

Aanmelden voor de eerste accelerator programma’s kan vanaf 15 september. Komende weken zullen alle 16 accelerators hun deuren openen voor aanvragen.

 

Het Future Internet Programma

Het Future Internet initiatief is een onderdeel van het Europese innovatieprogramma ‘Horizon 2020’. In het Future Internet programma worden nieuwe internet technologieën ontwikkeld. Deze technologieen worden beschikbaar gesteld via het FiWare platform. Het FiWare platform is een open source, online infrastructuur waar de componenten en technologieën, royalty vrij worden aangeboden.

Iedereen kan vrijelijk gebruik maken van het FI-WARE platform. Maar als je een start up bent en een plan hebt voor een FI-WARE gebaseerde applicatie, dan kan je een aanvraag indienen bij een van de Future Internet accelerators. In het totaal zijn er 16 accelerators die elk hun eigen thema’s/markten vertegenwoordigen waarvoor de te ontwikkelen applicaties bestemd zijn. De thema’s zijn: Smart Cities, eHealth, Transport, Energie en Milieu, AgriFood, Media en Content, Maakindustrie en Logistiek, Sociaal en eLearning.

 

Budget en subsidie

In het totaal wordt een budget van € 80 miljoen beschikbaar gesteld en verdeeld over de 16 accelerators. De vorm en hoogte van de subsidie varieert per accelerator. Hierbij kan worden gedacht aan ondersteuning/begeleiding van een coach of een bijdrage in de vorm van een geldsom. Een gemiddelde bijdrage vanuit een accelerator varieert tussen de € 50.000,– en € 100.000,–. Het subsidie percentage varieert tussen de 35% en 100%. Er zijn echter wel uitzonderingen. Bij de accelerator FICHe (thema/markt: eHealth) is bijvoorbeeld een maximale bijdrage van € 215.000,– mogelijk.

 

Aanvragen

Iedere accelerator heeft dus haar eigen budget en stelt haar eigen calls open waarvoor aanvragen kunnen worden ingediend. De manier hoe een aanvraag wordt behandeld en wordt beoordeeld is per accelerator verschillend. Vanaf september wordt een groot aantal calls van een aantal acceleratoren opengesteld voor aanvragen.

 

Het complete overzicht van accelerators en thema’s vind je op www.f6s.com. Komende weken zullen alle accelerators hun deuren openen voor aanvragen. 

 

 

Bron: Amsterdam Economic Board

 

 

Geef een reactie