90 Miljoen voor slimme verkeersoplossingen

Tot 2020 wordt 90 miljoen euro geïnvesteerd slimme verkeersoplossingen. Het geld gaat naar het Partnership Talking Traffic. Dit samenwerkingsverband van de verkeersindustrie, telecom-, internet- en automotivebedrijven is opgezet om innovatieve verkeerstoepassingen te ontwikkelen en te leveren. Deelnemende partijen uit onze regio zijn onder meer Vialis, Dynniq, Swarco en de Metropoolregio Amsterdam. 
De investering van wordt gedaan door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, decentrale overheden en het bedrijfsleven samen. Met de nieuwe toepassingen van het Partnership Talking Traffic kunnen weggebruikers onderweg continu begeleid en ondersteund worden. Ze kunnen daardoor beter anticiperen op verkeerssituaties, wat goed is voor de doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid.

Pratende verkeerslichten

In het Partnership Talking Traffic zijn de overheid en de markt gelijkwaardige partners. Samen kunnen ze in en om de steden intelligente verkeerssystemen realiseren die commercieel levensvatbaar zijn en vanwege de schaal zichtbaar effect sorteren.
 

minister Melanie Schultz van Haegen
Foto: ministerie van Infrastructuur en Milieu

Over innovatie moet je niet alleen praten, je moet het vooral doen. Met het Partnership Talking Traffic geven we een impuls aan de ontwikkeling van technieken die zorgen dat weggebruikers sneller, zuiniger en veiliger op pad kunnen
Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu)

 
Een belangrijk onderdeel van de samenwerking is de ontwikkeling van een nieuwe generatie verkeerslichten die voortdurend kunnen communiceren met aankomende voertuigen en fietsers. Met de verkeerslichten kan het verkeer over kruispunten en in het hele stedelijke netwerk optimaal doorstromen. De nieuwe techniek zorgt er bijvoorbeeld voor dat een automobilist niet meer ‘s avonds laat op een leeg kruispunt voor rood hoeft te wachten. Ook zijn langere groentijden mogelijk voor grote groepen fietsers. Zware vrachtwagens hoeven in de stad minder te stoppen en op te trekken, omdat de verkeerslichten het zware transport herkennen en tijdig op groen springen.

Begeleiding naar route op maat via navigatie

Door de combinatie van moderne telecom- en cloudtechnieken met crowdsourcing van informatie, kunnen de nieuwe diensten landelijk en in steden naast navigatie ook rijtaakondersteuning gaan bieden.  Een automobilist hoeft er geen nieuwe auto voor aan te schaffen: een navigatiesysteem volstaat.
De nieuwe diensten geven bijvoorbeeld individuele adviezen over snelheid snelheid en over gevaarlijke situaties. Zo kan de bestuurder waarschuwingen krijgen voor filestaarten, plotseling remmen, gladheid of een lokale mistbank, ongevallen en wegwerkzaamheden en optimale routes om die te vermijden. Ook zijn adviezen mogelijk over beschikbare parkeerplaatsen in de buurt. De voortdurende begeleiding via de navigatie biedt meer comfort en zorgt ervoor dat auto’s en vrachtwagens zuiniger rijden. Goed voor de portemonnee en voor het milieu.

Uitrol projecten Partnership

De introductie van de nieuwe technieken vindt stapsgewijs richting 2020 plaats. Vanaf de zomer van 2017 worden de nieuwe toepassingen op straat en in voertuigen zichtbaar. Weggebruikers worden dan voorzien van de nieuwe technieken voor rij- en reisadviezen. Eerdere projecten lieten op kleinere schaal een verbetering zien van 5 tot 24 procent in reistijden, emissies en afname van aantal ongevallen. Onderzoek heeft uitgewezen dat met een zich voortdurende aanpassing van verkeersregelinstallaties op kruispunten jaarlijks zo’n € 90 miljoen maatschappelijke kosten kunnen worden vermeden.

Deelnemers Partnership Talking Traffic

Deelnemers in het Partnership Talking Traffic zijn Vialis, Dynniq, Swarco, Sweco, KoHartog Verkeerstechniek, Royal HaskoningDHV, Ziut, Be-Mobile, KPN, Flitsmeister, MTVNL en Locatienet en alle overheden binnen Beter Benutten. Een aantal van deze bedrijven werkt samen met een of meerdere onderaannemers.

Voorbeelden van Talking traffic.
Foto: Pixabay.com.

Geef een reactie