Op 30 oktober wordt in De Fabrique in Utrecht de Nationale conferentie duurzame mobiliteit gehouden. Thema dit jaar: Kansen en uitdagingen voor duurzame mobiliteit in de stad. Bijzonder interessant voor bedrijven zijn de thema’s Duurzame logistiek, Zero emissie-zones, Laadinfrastructuur voor burgers en logistiek en Ontwikkelingen rondom vervoer in transitie (EV en waterstof).
Nederland is koploper op het gebied van duurzame mobiliteit. Zo zien we een unieke fietsinfrastructuur, een intensief openbaarvervoerssysteem, toenemend elektrisch vervoer en proactief overheidsbeleid dat duurzaamheid promoot. Bovendien heeft Nederland duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dit creëert een positieve omgeving om ook het transport in de stad duurzamer te maken.
Uitdagingen
Toch zijn er ook grote uitdagingen om mobiliteit in de stad te verduurzamen, bijvoorbeeld in de aanpassing van bestaande infrastructuur en openbare ruimtes. Voor inwoners is het een uitdaging om reisgewoonten te veranderen en zicht te laten verleiden tot duurzame(re) vervoersopties. De beschikbaarheid en kosten van duurzame transportopties en laadinfrastructuur spelen een rol in de bereidheid van mensen om ze te gebruiken.
Een andere uitdaging betreft de invoering van de zero-emissiezones, die op 1 januari 2025 worden ingevoerd. Deze ligt zeker bij ondernemers die bijvoorbeeld moeten investeren in het updaten van hun wagenpark. Maar ook bij bestuurders, die moeten zorgen voor de nodige financiele middelen en investeringen om bijvoorbeeld ontwikkeling van een goede laadinfrastructuur en de overgang naar emissievrije voertuigen te ondersteunen.
Kansen
Ondanks deze uitdagingen zijn er grote kansen voor iedereen. Het verduurzamen van transport leidt tot een leefbare stad met schonere lucht, een betere volksgezondheid en een hogere levenskwaliteit in steden. Economische groei kan worden gestimuleerd door innovatie op het gebied van duurzame transporttechnologieën en -diensten.