Deltaplan 2035

Mobiliteitsalliantie presenteert Deltaplan 2035 voor duurzame en betaalbare mobiliteit

De Mobiliteits­alliantie heeft eind oktober haar Deltaplan 2035 gepresenteerd en overhandigd aan minister Harbers en staatssecretaris Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. RAI Vereniging is een van de oprichters en aanjagers van de Mobiliteits­alliantie. Het Deltaplan 2035 benadrukt de cruciale behoefte aan investeringen in infrastructuur, duurzame mobiliteit en het efficiënter benutten van bestaande middelen.

Bron: RAI Vereniging.

Noodzaak is een stevige positie voor mobiliteit in het nieuwe regeerakkoord, evenals een stabiel meerjarenbeleid om stilstand in mobiliteits­ontwikkelingen te voorkomen.

In het Deltaplan 2035 staan drie thema’s centraal

  • Verduurzaming: Het plan beoogt schone vervoermiddelen aantrekkelijker te maken, elektrisch rijden betaalbaarder te maken en het combineren van schone vervoermiddelen te bevorderen. Het roept op tot investeringen in laadcapaciteit voor consumenten en ondernemers.
  • Betaalbaarheid: De Mobiliteits­alliantie wil voorkomen dat mensen worden buitengesloten omdat ze hun reiskosten niet kunnen betalen. De consumentenprijsindex voor vervoer is harder gestegen dan de algemene consumentenprijsindex, en de alliantie benadrukt het belang van toegankelijkheid zodat iedereen kan blijven deelnemen in de samenleving.
  • Bereikbaarheid: Er wordt opgeroepen tot extra investeringen in beheer en onderhoud van infrastructuur op zowel het hoofd- als het onderliggende netwerk. Geplande investeringen moeten doorgaan, en nieuwe uitbreidingsplannen mogen niet worden stopgezet. De alliantie benadrukt het belang van het slim benutten van bestaande netwerken, het gebruik van hubs, en het spreiden van reizigersstromen maar ook de nabijheid van voorzieningen.

Inspiratie voor beleidsmakers en werkgevers

Het Deltaplan 2035 bevat een scala aan initiatieven en voorbeelden voor beleidsmakers en werkgevers. Het benadrukt ook de bijdrage van de sector zelf, zoals openbaarvervoerbedrijven die reststromen inzetten om netcongestie te verminderen, initiatieven voor slim en duurzaam woon-werkverkeer, en de ontwikkeling van multimodale hubs.

Marga de Jager, voorzitter van de Mobiliteits­alliantie, benadrukt het belang van dit plan voor het toekomstige kabinet om de bereikbaarheid van woningen, werk, zorg, onderwijs en recreatie te waarborgen en verbeteren. Ze roept op tot een ambitieus mobiliteits­beleid vanuit de overheid en eigen initiatieven vanuit de sector om een bereikbaar, schoon en economisch sterk Nederland mogelijk te maken.

Uitnodiging aan de politiek

De Mobiliteits­alliantie nodigt verschillende politieke partijen uit om hun visie op de toekomst van mobiliteit te delen tijdens het ‘Grote Mobiliteits­debat’, gemodereerd door Rens de Jong van onder andere BNR Nieuwsradio. Politici vertellen waar hun prioriteiten liggen en hoe zij de rol van mobiliteit in het regeerakkoord voor zich zien. Namens RAI Vereniging is voorzitter Frits van Bruggen aanwezig. Het debat wordt gehouden in Nieuwspoort Den Haag en kan digitaal worden gevolgd. De vijf onderwerpen die op tafel zullen komen zijn de groeiende vraag naar mobiliteit, betaalbaarheid voor de consument, duurzaamheid, netcongestie, ruimtelijke ordening en verkeers­veiligheid.

Het volledige Deltaplan is beschikbaar op de website van de Mobiliteits­alliantie: www.mobiliteits­alliantie.nl. Het debat is vanmiddag te volgen via de livestream van Nieuwspoort en NPO Politiek.

Over de Mobiliteits­alliantie

De Mobiliteits­alliantie is een uniek samenwerkingsverband van 25 partijen uit de sector. Samen zetten zij zich in voor bereikbaarheid, betaalbaarheid en verduurzaming van de mobiliteit in Nederland.

ANWB – Arriva – BOVAG – Bouwend Nederland – EBS – FEHAC – Fietsersbond – GVB – HTM – Keolis – KNAC – Koninklijk Nederlands Vervoer – MKB-Infra – NKC – NS – OV-NL – Qbuzz – RAI Vereniging – RET – Schiphol – Transport & Logistiek Nederland – Transdev – VNA – Vereniging Zakelijke Rijders – Wandelnet