De Nederlandse economie loopt wereldwijd voorop op gebieden als innovatie en inclusiviteit, maar loopt achter als het gaat om duurzaamheid. De afname van biodiversiteit, de grote jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen en het beperkte gebruik van hernieuwbare energie zijn voorbeelden van grote struikelblokken voor duurzame groei. Dat meldt de Universiteit van Amsterdam (UvA), die heeft meegewerkt aan een rapport van het World Economic Forum.
Bron: Metropoolregio Amsterdam.
In het Future of Growth Report wordt niet alleen gekeken naar de kwantiteit van economische groei (bruto binnenlands product), maar ook naar de kwaliteit ervan in 107 landen wereldwijd. Het rapport introduceert een raamwerk dat is gericht op kwaliteit van economische groei en evenwicht tussen vier prioriteiten: innovativiteit, inclusiviteit, duurzaamheid en veerkrachtigheid. De gegevens voor Nederland zijn verzameld door het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Amsterdam Business School van de UvA.
De meeste landen die in het onderzoek zijn betrokken, groeien op manieren die niet duurzaam en niet inclusief zijn, waarin dus niet iedereen kan meeprofiteren van de economische groei, zegt prof. dr. Henk Volberda van de UvA.
Economie in koplopersgroep innovatie en inclusiviteit
Nederland staat in de top tien als het gaat om innovatievermogen (zesde plaats), inclusiviteit (zevende plaats) en veerkrachtige economie (achtste plaats). Het groeipad van Nederland is kenmerkend voor een groep landen met hoge inkomens. Maar binnen die koplopersgroep doen landen als Zwitserland, Zweden, Finland en Denemarken het ‘veel beter’ dan Nederland, tekent Volberda daarbij aan.
Aanzienlijk slechter scoort Nederland op duurzaamheid, met een middenpositie op plaats 36. Zo worden in Nederland slechts beperkt groene octrooien verleend, gericht op verduurzaming, en worden forse fossiele subsidies verstrekt. Volberda spreekt van ‘grote barrières voor duurzame groei’. Groene financiering en technologie zijn volgens de UvA de ontbrekende schakels op weg naar duurzaamheid.