Tijdens het slotevent in de Westas kreeg Achmed Baâdoud, voorzitter van stadsdeel Nieuw-West het boekje ‘De Westas in Beweging’ aangeboden.
Het boekje, dat u hier kunt bekijken, is een reisgids voor de Westas en een reisverslag van een jaar Kennislab in de Westas. Want eerlijk is eerlijk, ruim een jaar geleden had ik nog nooit van de Westas gehoord. Terwijl ik er, net als zo’n beetje iedere Nederlander, regelmatig was geweest. Want natuurlijk was ik wel eens met het vliegtuig vertrokken vanaf Schiphol. En ook ik reed wel eens over de A4 of bracht een bezoek aan de Sloterdijken of de haven. Maar toen het Kennislab voor Urbanisme door haar founding partners werd gevraagd om te werken aan de vraag hoe je de Westas kan versterken zodat het economisch en innovatief een nog sterker gebied wordt, ging er een wereld open. Zoals Alice zich voelde toen ze het pratende konijn volgde naar Wonderland. Verbaasd en blij tegelijk.
In het Wonderland dat Westas heet liggen onze belangrijkste luchthaven, onze op een na belangrijkste haven, de bloemenveiling en de bijbehorende Greenport en ligt het snelste en meest betrouwbare internet van de wereld. Maar het wonderlijke van Westas Wonderland is dat die puzzelstukjes geen puzzel vormen. Waar zo ongeveer de rest van Europa blij zou zijn met een mainport, heeft de Westas er vier.
En daar mochten de studenten van het Kennislab voor Urbanisme dan mee aan de slag.
Het leverde, geheel in de geest van Alice in Wonderland, een prachtig avontuur op. Met een happy end. Waarin de studenten van het eerste lab een bedrijfscamping ontwikkelden (die nu door partner Zaanstad wordt ontwikkeld), een nieuwe kijk op startershuisvesting, een studie over de invloed van 3Dprinten, een nieuwe visie op vervoer van bloemen over zee. In het huidige lab gaat die zoektocht door.
‘De Westas in Beweging’, is daarvan een mooi resultaat. In het boek wordt de Westas beschreven, maar ook de producten waar de huidige laboranten aan werken.
Maar net als Alice ontdekten we veel meer. En de mooiste ontdekkingen waren niet gepland. Want natuurlijk snapten we al snel dat logistiek de kern van de Westas is (niet voor niets wordt het ook vaak de logistieke Westas genoemd) maar de Westas gaat ook over de circulaire economie en over de netwerksamenleving.
De Westas gaat over pionieren, over mannen en vrouwen die durven. Over flexibiliteit, over een wereld die steeds kan veranderen. Over een meer dat land wordt dat een vliegveld wordt. Over een gebied dat de wereld verbindt en gelooft in de lokale economie. Die wonderlijke mix maakt de Westas tot een uniek stedelijk gebied.
In ‘De Westas in Beweging’ leest u over de zoektocht. Het is uw reisgids door de Westas. En ons reisverslag van het afgelopen jaar. Ik ben dan ook bijzonder trots op dit boekje. En ik ben dankbaar richting die partners en studenten die dit mogelijk hebben gemaakt.
Jan-Willem Wesselink, Kennislab voor Urbanisme