waterstofnetwerk nzkg

Startsein aanleg landelijk waterstofnetwerk, eind 2026 operationeel in NZKG

Gasunie start na de zomer met de aanleg van een landelijk waterstofnetwerk dat verbruikers, producenten, opslagfaciliteiten en importlocaties van waterstof in Nederland en omliggende landen met elkaar gaat verbinden. Het waterstofnetwerk moet in 2030 gereed zijn en zal naar schatting 1,5 miljard euro gaan kosten. Het Noordzeekanaalgebied (NZKG) is een van de industriële clusters die onderdeel zal uitmaken van het waterstofnetwerk.

Tekst: Anke Hoets.

Het landelijke waterstofnetwerk krijgt een lengte van naar schatting 1.200 kilometer en moet vanaf 2030 de grote industriële regio’s in Nederland en onder meer Duitsland en België met elkaar verbinden. Daarnaast zal het netwerk verbindingen hebben met importterminals in de zeehavens (Amsterdam, Rotterdam, Zeeland, Noord-Nederland), binnenlandse waterstofproductie en grootschalige opslagfaciliteiten voor waterstof.

Voor de aanleg van het landelijke waterstofnetwerk wordt grotendeels gebruik gemaakt van bestaande gasleidingen, schrijft Gasunie bij de lancering van het project. “Ongeveer 85% van het netwerk zal bestaan uit hergebruikte aardgasleidingen, wat 75% goedkoper is dan het aanleggen van nieuwe infrastructuur.”

Waterstofnetwerk NZKG eind 2026 operationeel

Hynetwork Services is 100% dochter van Gasunie en is door het kabinet aangesteld om het landelijk waterstofnetwerk te ontwikkelen. De industrie in het Noordzeekanaalgebied vormt samen met Schiphol en de haven van Amsterdam een groot industrieel cluster dat in 2021 zo’n 18 megaton CO2 uitstootte. Die CO2-uitstoot moet drastisch naar beneden en groene waterstof zal hier een belangrijke rol in spelen.

Waterstof in NZKG

In het gebied worden plannen ontwikkeld voor de bouw van een elektrolyser van 100 MW en mogelijk zelfs 500 MW. Dat is niet voldoende voor de energiebehoefte van de industrie. Hynetwork Services: “Voor de huidige industriële processen in het gebied is veel meer waterstof nodig dan lokale producenten kunnen leveren. Door de verbinding met het landelijke waterstofnetwerk komt in het NZKG waterstof beschikbaar uit andere clusters, uit de waterstofopslag én uit het Europese waterstofnetwerk. Daarbovenop zijn er in de haven van Amsterdam verschillende terminals bezig met het voorbereiden van grootschalige import van waterstof via schepen.”

Hynetwork Services verwacht het waterstofnetwerk in het Noordzeekanaalgebied (NZKG) eind 2026 operationeel te hebben.