drones amsterdam

Gemeente Amsterdam plaatst no-flyborden tegen drones boven de stad

Drones zijn in het grootste deel van Amsterdam verboden. De gemeente ziet de afgelopen jaren meer drones in de stad. Maar veel mensen kennen de vliegregels niet. In 2023 bleek 99 procent van de waargenomen dronevluchten zonder toestemming plaats te vinden. Dat is een probleem. De gemeente Amsterdam heeft daarom bij wijze van proef no-flyborden geplaatst op een paar locaties.

Bron: Gemeente Amsterdam.

Amsterdam ligt grotendeels in een gecontroleerd luchtruim van luchthaven Schiphol. Hier gelden specifieke regels om er te mogen vliegen met drones. Zonder toestemming vliegen kan het luchtverkeer in gevaar brengen. Daarnaast maken drones met camera’s inbreuk op de privacy van Amsterdammers, bedrijven en bezoekers.

Proef met borden in de stad

Op plekken waar veel ongewenst wordt gevlogen met drones, bijvoorbeeld het Vondelpark, Museumplein en de Johan Cruijff ArenA, doen we een proef. We hebben hier No-flyborden geplaatst. Zo willen we bewoners en bezoekers bewuster maken van de regels. Daarnaast maken we afspraken met bekende webwinkels om klanten in de regio Amsterdam actiever te informeren over wat wel en niet mag.

Amsterdam no-flybord drones

Boete

De politie handhaaft op vliegen zonder toestemming. U kunt hiervoor dus een boete krijgen.

Meer weten over vliegen met een drone boven Amsterdam

Wilt u vliegen met een drone in een deel van de stad of daarbuiten waar het wél mag?

  • Lees de regels over dronevliegen op de website van de Rijksoverheid.
  • Of stel uw vragen aan het Amsterdam Drone Lab van de gemeente Amsterdam. Hier kunt u ook hulp krijgen als u een vergunning wilt aanvragen.
  • Let altijd op de veiligheid en privacy van mensen in de buurt.