Amsterdam Europese hoofdstad van innovatie 2016

Amsterdam is uitgeroepen tot Europese hoofdstad van Innovatie 2016. Amsterdam sleept de prijs in de wacht dankzij de integrale visie op innovatie in vier gebieden van het stadsleven: bestuur, economie, sociale inclusie en kwaliteit van het leven. Turijn en Parijs eindigden op respectievelijk de tweede en derde plaats.

De Europese Commissie beloont met deze prijs de Europese stad die aan het beste innovatie ecosysteem bouwt, waarbij inwoners, publieke organisatie, academici en bedrijven worden verbonden. De eerste editie van de iCapital werd in 2014 gewonnen door Barcelona.

Pionier
Eurocommissaris van onderzoek, wetenschap en innovatie, Carlos Moedas, heeft de prijs van Europese hoofdstad van de innovatie ofwel iCapital 2016 uitgereikt aan Amsterdam. Amsterdam verdient met deze titel een geldbedrag van € 950.000,-. In januari van dit jaar werd een negental Europese steden als finalist gekozen. Naast de Nederlandse steden Amsterdam en Eindhoven waren dit o.a. Berlijn, Parijs, Oxford en Wenen. “Amsterdam verdient het om tot hoofdstad van innovatie uitgeroepen te worden, maar de concurrentie was fors en ook de andere steden zijn zeer goede voorbeelden van hoe innovaties gebruikt worden om het leven van mensen en bedrijven in de stad te verbeteren”, aldus commissaris Moedas. “We hebben pionierende steden als Amsterdan daarom nodig.”

Metropolitan Solutions
Amsterdam werd vooral geroemd om het omarmen van een bottom-up benadering die gebaseerd is op slimme groei, startups, leefbaarheid en digitale sociale innovatie. Het oprichten van een speciaal onderzoeksinstituut op het gebied van stedelijke innovatie, het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, is hier een goed voorbeeld van. Ook zijn er lovende woorden voor het aanstellen van een Chief Technology Officer (CTO) in de stad. Hij houdt zich met een klein team enkel en alleen bezig met technologische innovatie, om zo snel en effectief in te kunnen spelen op nieuwe technologieën. Daarnaast wordt Pakhuis de Zwijger genoemd als voorbeeld van innovatie. Het voormalige koelpakhuis aan de IJ-kade is tien jaar geleden omgetoverd tot een platform waar bedrijven, burgers en de creatieve industrie samenkomen.

Bron: De Volkskrant

Geef een reactie