Als eerste gemeente in Nederland kiest Amsterdam voor openbaar vervoer dat uitsluitend rijdt op elektrische energie. Afgelopen week werden de afspraken met het GVB goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders: binnen twee jaar rijden er veertig elektrische bussen door de stad, in 2025 moet het gehele openbaar vervoersysteem rijden op groene stroom. Hiermee slaat de gemeente twee vliegen in één klap.
De nieuwe doelstellingen passen binnen de bredere duurzaamheidsagenda van Amsterdam. In maart presenteerde wethouder voor duurzaamheid Abdeluheb Choho zijn visie om in 2025 zoveel mogelijk uitstootvrij verkeer te realiseren. Amsterdam heeft een koploperspositie op het gebeid van elektrisch vervoer, die kunnen we alleen behouden door ambitieuze doelen te blijven stellen (en te behalen!). Zo worden er de komende jaren 3.000 elektrische oplaadpunten geïnstalleerd en zal de milieuzone voor vrachtwagens ook gaan gelden voor grotere bestelbussen.
Daarnaast kampte de gemeente al tijden met het probleem dat bij bepaalde drukke verkeersknooppunten de wettelijke norm voor fijnstof en stikstofdioxide wordt overschreden. Door het complete wagenpark elektrisch te maken wordt de uitstoot van deze schadelijke stoffen teruggedrongen en wordt de lucht gezonder om in te ademen.
Alhoewel er in andere delen van het land ook onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden voor elektrisch openbaar vervoer, is de gemeente Amsterdam de eerste die concrete plannen heeft geformuleerd om volledig over te stappen. Wethouder Choho stelt in De Volkskrant dat het tijd is om echte stappen te zetten in plaats van eindeloze pilots en kleinschalige projecten. Na uitgebreide experimenten in binnen- en buitenland met elektrische bussen, kan Amsterdam nu beginnen met de volledige uitrol.
Bron: stedenintransitie.nl