Buitenlandse investeerders interesseren voor de regio Amsterdam

In internationale onderzoeken scoort het vestigingsklimaat in Nederland en de Metropoolregio Amsterdam (MRA) hoog. Ons opleidingsniveau, infrastructuur, innovatiekracht en fiscale stelsel trekken bedrijvigheid aan. Dit vestigingsklimaat vergt onderhoud en een scherpe marketing.

 

Joep Schroeders van Amsterdam Airport Area (AAA) brengt Schiphol en de MRA voor het voetlicht van buitenlandse investeerders, respectievelijk als beste hub en als beste Europese vestigingsplaats voor de clusters Logistiek en Aerospace. Het visitekaartje dat de manager internationale Marketing & Acquisitie en zijn collega’s afgeven is de regionale logistieke propositie. Die bevat alle pluspunten van het regionale vestigingsklimaat op het gebied van logistiek.

 

Feedback
Joep bezoekt regelmatig internationale prospects en bedrijven die al in de MRA zijn gevestigd en mogelijk willen uitbreiden. Hij bespreekt met ze of en waarmee AAA kan helpen en haalt feedback op. ”žBedrijven die al in Nederland gevestigd zijn kunnen als de beste uitleggen wat positief is aan ons vestigingsklimaat, maar ook wat beter kan. Waar mogelijk gaan we daarmee aan de slag.”

 

Internationale acquisitie
Met een collega vertrekt Joep eind september voor een zogenoemde hitteam-reis naar Atlanta en Dallas. Daar is een groot deel van de Amerikaanse bedrijven in de logistiek en aerospace gevestigd. Vervolgens bezoeken ze de grootste supply chain-bijeenkomst ter wereld in San Antonio (CSCMP). Joep: ”žWe richten ons op het stimuleren van nieuwe vraag van verladers en logistiek dienstverleners.” Ze netwerken dus namens de bedrijven in de MRA en de regio als geheel. Dat loont, want de VS zijn de grootste investeerder in Nederland en onze regio. En de handel levert over en weer honderdduizenden banen op (AmCham 2014).

 

Kansrijke clusters
Na Atlanta en Dallas volgt Seoul waar in oktober het Air Cargo Forum wordt gehouden. Bij het plannen van reizen kijkt AAA kritisch naar de mogelijkheden om de kansrijke clusters in de MRA-economie extra te kunnen versterken. Zo bezocht Joep in het Engelse Farnborough in juli de meest toonaangevende beurs op het gebied van aerospace. ”žHier hebben we twaalf gesprekken gevoerd. Twee partijen overwegen inmiddels om zich hier te vestigen en met hen zijn we in gesprek om ze daarin te faciliteren. Dat is goed nieuws, want hun komst levert weer werk en inkomsten voor de hele regio op.”

Over Amsterdam Airport Area
Amsterdam Airport Area (AAA) is een samenwerkingsverband van publieke en private partijen die zich richten op de internationale marketing en acquisities van logistiek en aerospace in de MRA. AAA werkt hiervoor nauw samen met onder meer Amsterdam inBusiness, Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), Havenbedrijf Amsterdam, Schiphol Group en SADC.

 

Meer informatie
Neem voor meer informatie of vragen contact op met Joep Schroeders. (j.schroeders@sadc.nl) Het AAA-team Marketing & Acquisitie bestaat verder uit Marie-Jeannine Citroen en Olav Steffers.

 

 

Bron: Dinalog Amsterdam — Anke Hoets

 

 

 

Geef een reactie