ondermijning sierteeltsector

Burgemeester Aalsmeer: ‘Tandwiel loopt vast door coronacrisis’

Wat een paar weken geleden nog ver weg leek, heeft nu ons dagelijks leven in zijn greep. Iedere dag merken we de impact van het Coronavirus, waarbij de gezondheid en die van de mensen om je heen vanzelfsprekend prioriteit nummer één zijn in deze periode.

Als burgemeester van een gemeente in het hart van de sierteelt zie, hoor en voel ik de pijn van de sector dagelijks.

De kracht van de tuinbouw is – normaal gesproken – dat alle schakels in de keten met elkaar samenwerken: telers leveren verse bloemen en planten aan de bloemenveiling, handelaren verkopen de producten in Nederland en ver daarbuiten. De logistieke sector vervoert de bloemen, over de weg, met de trein en het vliegtuig, de verpakkingsindustrie zorgt voorde goede fusten en passende dozen. ICT zorgt ervoor dat de bloemen en planten via track-trace goed te volgen zijn. Alles draait door samenwerking.

Maar het tandwiel loopt nu vast door de uitbraak van het Coronavirus. Als een schakel in de keten het zwaar heeft, volgen de andere schakels snel. Het start bij de kweker. Doordat op de bloemenveiling de vraag is weggevallen, zijn de prijzen laag en worden er bloemen en planten doorgedraaid. Kwekers krijgen weinig of geen geld meer voor hun producten. Handelsbedrijven die veel naar Italië en Spanje exporteren, zien hun verkoop volledig wegvallen. De consumptie van sierteeltproducten in landen waar het sociale leven tot stilstand komt, neemt sterk af.

De sector luidt de noodklok. Als voorzitter van Stichting Greenport Aalsmeer en als burgemeester van Aalsmeer wil ik het geluid van deze noodklok zo ver mogelijk laten galmen. We zullen waar mogelijk de ondernemers in onze regio ondersteunen: van productie en teelt tot aan handel en logistiek.

Onze premier zei dinsdag 31 maart 2020 dat Nederland door de zwaarste tijd gaat sinds de staat van oorlog. Wees je hiervan bewust en help elkaar waar dat kan. In deze tijd redden we het niet alleen. We hebben elkaar keihard nodig. Dus, blijf gezond, blijf samenwerken en blijf positief!

Gido Oude Kotte
voorzitter Stichting Greenport Aalsmeer
burgemeester Aalsmeer