state region amsterdam

De Amsterdamse haven uitstekende positie voor logistiek

Dat Nederland, en dus ook onze haven, een aantrekkelijke plek is voor bedrijven voor op- overslag en bewerking van ladingstromen en om zich te vestigen, wordt bevestigd door recente onderzoeken van de Wereldbank, World Economic Forum en IBM.

 

De Wereldbank publiceerde begin 2014 het rapport ‘Trade Logistics Performance’. In deze lijst staat Nederland op de tweede plaats. Indicatoren waren douane, infrastructuur en kwaliteit van de service.  Voor meer informatie zie: World Bank and the Logistics Performance Index .

 

Handelsindex

In de handelsindex van het World Economic Forum (WEF) steeg Nederland in 2014 van de zevende naar de derde plaats. De index wordt gebaseerd op vier hoofdthema’s: markttoegang, douaneprocedures, infrastructuur en algemene bedrijfsomgeving. In de publicatie ‘Global Enabling Trade Report’ wordt Nederland vooral geprezen om zijn haven- en ict-infrastructuur en de kwaliteit van de douane en daaraan gerelateerde diensten. Op het gebied van haveninfrastructuur staat Nederland zelfs op de eerste plaats. Het Nederlandse belastingsysteem is een minpunt. Het systeem rond import wordt als complex ervaren, hiermee komt Nederland uit op plaats 110. Voor meer informatie zie: The Global Enabling Trade Report 2014 .

 

Amsterdam vijfde plek

IBM publiceerde in november 2013 het rapport ‘The world most competitive cities’.  Amsterdam staat op de vijfde plek wereldwijd en op de tweede plek na Londen in Europa. Kwalitatieve indicatoren waren: algemene bedrijfsomgeving, regelgeving, talent, sector specialisatie, infrastructuur & connectiviteit en leefomgeving. Financiële indicatoren waren: arbeid, vestiging, energie en belasting. Voor meer informatie zie: IBM and smarter cities.

 

Bron: Port of Amsterdam

 

Geef een reactie