vaccinatiecentrum

Eerste coronavaccins op Schiphol, VGN klaar voor wereldwijde distributie

Drie maanden nadat de taskforce Vaccines Gateway Netherlands voor het wereldwijde vervoer van coronavaccins in het leven werd geroepen, kwam een van de eerste partijen aan op Schiphol. De vaccins kwamen per vrachtwagen, begeleid door het beveiligingsbedrijf Cargo Security Company. Woensdag rijden grotere partijen van het covid-vaccin vanuit België uit naar landen in Zuid-Europa. Ons land is de komende dagen ook aan de beurt. Het vervoer van de vaccins wereldwijd via de lucht komt naar verwachting begin januari op gang.

Er werd al maanden naar uitgekeken en maandag, de dag dat het Europees Medicijn Agentschap in Amsterdam groen licht gaf aan het coronavaccin van farmaceut BioNTech/Pfizer, arriveerden de eerste doses in ons land. Vanuit de Pfizer-vestiging in het Vlaamse Puurs reed één vrachtwagen met het felbegeerde vaccin naar Schiphol. Onbekend is voor wie de partij bestemd is. In de loop van de week moet de grootschalige distributie vaccins in de EU en dus ook in Nederland op stoom komen. Het kabinet wil vanaf 8 januari 2021 gaan vaccineren.

Tekst loopt door onder foto

coronavaccin schiphol
De eerste coronavaccins arriveren via de weg bij luchthaven Schiphol. Foto: ACN

Pharmaknooppunt Schiphol Airport

Die ene vrachtwagen is een voorbode van wat komen gaat. Hoeveel vaccins de komende maanden via Schiphol Airport worden vervoerd is nog niet bekend, maar het zullen er naar verwachting miljoenen zijn. De Amsterdamse luchthaven bereidt zich al maanden voor op die immense logistieke operatie. Als luchthaven met een brede ervaring op het gebied van het veilig vervoeren, opslaan en afhandelen van pharmaproducten heeft Amsterdam een sterke uitgangspositie om schakelpunt te zijn in de wereldwijde distributie van het coronavaccin. Ook onze reputatie op het gebied van logistiek in het algemeen en het uitgebreide netwerk van bestemmingen van en naar Schiphol zijn belangrijke pluspunten.

Sommige vaccins worden vervoerd bij een temparatuur van -80, andere bij 8 graden. Wij hebben ervaring met het veilige vervoer van temperatuurgevoelige goederen
Vaccines Gateway Netherlands

In totaal 60 bedrijven, instellingen en autoriteiten hebben in september hun krachten gebundeld in Vaccines Gateway Netherlands (VGN). Dat gebeurde op initiatief van Air Cargo Netherlands (ACN), Amsterdam Airport Schiphol en Air France KLM Martinair Cargo. Zij brachten vliegmaatschappijen, afhandelaars, vervoerders, expediteurs en warehouses samen die GDP-gecertificeerd en in veel gevallen CEIV-gecertificeerd voor de behandeling van pharmaproducten. Ook beveiligingsbedrijven, douane en marechaussee, banken, verzekeringsmaatschappijen en onderwijsinstellingen hebben zich sindsdien bij de taskforce aangesloten.

Veilig, zeker en snel

De taskforce gaat uit van een rol in de export van in de Europese Unie gefabriceerde vaccins. Ook mikt de taskforce op de import en doorvoer van vaccins die buiten Europa geproduceerd zijn. De VGN neemt de komende maanden de operationele en technische aspecten voor zijn rekening en dankzij de betrokkenheid van de autoriteiten ook zaken rond wet- en regelgeving, veiligheid en douaneformaliteiten. In de afgelopen maanden zijn scenario’s geschreven, fast-lanes in het leven geroepen via welke de farmaceutische producten zo snel mogelijk van A naar B kunnen en opslagruimtes ingericht waar de vaccins onder de juiste temperatuur veilig kunnen worden bewaard. Voor het vervoer zelf is de vraag of er wereldwijd voldoende vrachttoestellen zijn. Om dat tekort eventueel op te vangen richten vliegmaatschappijen als Air France KLM Martin Air Cargo op hun beurt passagierstoestellen in om in de belly, onder de juiste temperaturen en met de juiste verpakking, zoveel mogelijk vaccins te kunnen vervoeren. Safe, secure en swift, is voor alle partijen de leidraad. Het wachten is nu op de grootschalige uitgifte van de vaccins.

Vaccines Gateway Netherlands, de cijfers

vaccins schiphol

Lees hier waarom Vaccines Gateway Netherlands klaar is voor het grootschalige vervoer van het coronavaccin.