inspiratietour

Inspiratietour Noord-Holland: Groen gas en duurzame cacao

De tweede live Inspiratietour van het Platform Verduurzaming Industrie gaat naar Noord-Holland, naar een bedrijvencluster dat biogene afvalstoffen omzet in waterstof en groen gas. ’s Middags zijn we te gast bij cacaoproducent Olam Food Ingredients die een biomassacentrale stookt op cacaodoppen.

Bron: Programma Verduurzaming Industrie.

We beginnen deze dag bij innovatiecluster Investa, waar u de proefinstallatie van DOPS kunt bekijken: een thermochemische reactor die biomassa en afval scheidt in bruikbare moleculen. Dit zijn weer duurzame grondstoffen voor de chemische industrie.

Sustenso test bij Investa twee processen: vergisting van afval tot biogas en het kweken van groene micro-organismen met de CO2 uit het biogas. Daarnaast zet het bedrijf moderne technologieën in om de componenten uit het digestaat dat bij de vergisting ontstaat te scheiden. Daarmee produceert de installatie groen gas, mineralen, nutriënten, schoon water en micromassa. De micromassa heeft vele toepassingen, onder andere als voedingssupplement, kleurstoffen en energiebron.

Biomassacentrale

In de middag vertrekken we naar Koog aan de Zaan, waar cacaoproducent Olam Food Ingrediënts een biomassacentrale bouwde die het bedrijf voedt met cacaodoppen uit het eigen proces. Daardoor halveerde het bedrijf zijn gasverbruik.

Programma

  • 09.30 uur          Ontvangst
  • 10.00 uur           Rondleiding Investa, met pilotinstallaties van DOPS en Sustenso
  • 12.00 uur           Vertrek naar Olam
  • 12.30 uur           Lunch
  • 13.15 uur            Presentatie en rondleiding Olam Food Ingredients
  • 13.45 uur           Rondleiding biomassacentrale
  • 16.00 uur           Einde inspiratietour

Voor wie

Industrie, (semi)overheden, adviseurs, onderzoek en onderwijs. Functies: technologen, onderzoekers, technische dienst, utilitymanagers, plantmanagers, SHEQ-managers en Sustainability Officers.

Praktische info

We raden u aan met het openbaar vervoer te komen. De bus staat vanaf 9.00 uur klaar op Station Alkmaar. U kunt ook direct met de auto komen naar Investa. Geef dat wel aan op het aanmeldformulier. Het adres van Investa is Diamantweg 38, 1812 RC Alkmaar.