100 Jaar Schiphol in vogelvlucht

Animatie groei Amsterdam Airport Schiphol
Groei Amsterdam Airport Schiphol
Bron: Stadsarchief Gemeente Amsterdam

Amsterdam Airport Schiphol bestaat in 2016 honderd jaar. Vanwege dit jubileum heeft de gemeente Amsterdam, die de luchthaven in 1926 kocht en nu nog een van de vier aandeelhouders is, de groei van het vliegveld tot één van de grootste in Europa in beeld gebracht.
In de animatie van het stadsarchief van Amsterdam zien we in vogelvlucht hoe Schiphol vanaf het ontstaan in 1916 uitgroeide van één landingsbaan met enkele hangars in de polder, tot het huidige conglomeraat in de gemeente Haarlemmermeer dat 24/7 in bedrijf is; de luchthaven met daaromheen talloze (logistieke) bedrijven die samen een economische motor vormen.
(Tekst gaat verder onder video).


Honderd jaar Schiphol, fototentoonstelling

Het 100-jarig bestaan van Schiphol is ook de aanleiding voor een fototentoonstelling met uniek, nog nooit vertoond beeldmateriaal van de luchthaven in de jaren 1933- 1955 gemaakt door Annemie en Helmuth Wolff.
De tentoonstelling schetst een tijdsbeeld van de ruimtelijke ontwikkeling van de luchthaven in de polder, de herbouw na de oorlog,  de luchtvaartmaatschappijen, de architectuur, de werkzaamheden, de bedrijvigheid en de grote publieke belangstelling vastgelegd door de lens van Annemie en Helmuth Wolff.

Annemie en Helmuth Wolff

De in Duitsland bekende Joodse architect Helmuth Wolff en zijn niet-Joodse vrouw Annemie Wolff-Koller vluchtten in 1933 naar Nederland en openden een fotostudio in Amsterdam. De Amsterdamse Haven en Schiphol, destijds verenigd in Handelsinrichtingen der Gemeente Amsterdam, zijn de belangrijkste opdrachtgevers.
De beelden die zij in die tijd vastlegden zijn vervlochten met de ruimtelijke ontwikkeling van de luchthaven en alle dagelijkse bedrijvigheid. Ook de opkomst van het Nazi-regime en hun eigen positie daarin (Helmuth was tenslotte niet veilig meer), zijn een rode draad door hun werk en hun leven.
Wanneer de Duitsers ons land binnenvallen, in mei 1940, doen ze een zelfmoordpoging. Helmuth overlijdt, maar Annemie wordt gered. Haar camera pakt  ze weer op; zij liet circa 50.000 negatieven na. Deze nalatenschap komt terecht in Haarlem bij Monica Kaltenschnee.
Galerie De Meerse en Podium voor Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol selecteerden samen met haar tientallen foto’s. Met veel dank aan deze samenwerking.

Wanneer te zien?

De fototentoonstelling in het kader van honderd jaar Schiphol is te zien in Galerie De Meerse. Wij nodigen u van harte uit om deze bijzondere collectie te komen bekijken. De afdrukken zijn tijdens de tentoonstelling in beperkte oplage te koop.
De tentoonstelling  is te zien t/m 6 oktober in Galerie De Meerse. Toegang is gratis.
Openingstijden:
woensdag t/m zaterdag
14:00 uur tot 17:00 uur
www.demeerse.nl/beeldende_kunst  

Geef een reactie