'Amsterdam moet aan de bak met digitale infrastructuur'

Amsterdam heeft de ambitie om in 2025 tot de top drie innovatieve regio’s te behoren. Maar dan moet het wel oppassen dat het fundament voor die ambitie ‘state of the art’ blijft.

Die waarschuwing lag besloten in de woorden die Franc Weerwind sprak bij de annoncering van de eerste Big Data Hub in Nederland. Behalve burgemeester van Almere is Weerwind onder andere ook lid van de Board van Metropoolregio Amsterdam – met bijzondere verantwoordelijkheid voor digitale connectiviteit – en ‘lead’ gemeentelijk informatiebeleid bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten.
Weerwind maakt zich zorgen om het niveau van investeringen in de Amsterdamse digitale infrastructuur. Amsterdam beschikt over een kwalitatief goede infrastructuur, maar de concurrentie is van hoog niveau. In Amsterdam wordt momenteel minder geïnvesteerd dan in concurrerende regio’s, aldus Weerwind. Kortom: we moeten aan de bak als Amsterdam zijn leidende positie niet wil verliezen.

Toepassing digitale infrastructuur

Los van het ‘state of the art’  houden van de infrastructuur vraagt ook de toepassing ervan veel aandacht, weet Weerwind, om de ambitie van de Amsterdamse metropool te realiseren. De sleutel daarvoor ziet hij in een brede samenwerking. Dat moet volgens Weerwind niet alleen een samenwerking zijn tussen overheid en grote ICT-bedrijven. Betrokkenheid van bedrijven van groot tot klein en uit alle sectoren is geboden. “Big data en ICT hebben uitdagingen uit andere sectoren nodig om hun tanden in te zetten”, zei Weerwind. “Big data heeft nu vaak nog een zoekend karakter. Maar intensieve samenwerking met andere partijen werpt vruchten af, blijkt uit de ervaring van het Big Data Value Center.”

Lees verder bij AGConnect.nl.

Geef een reactie