state region amsterdam

Hoog slagingspercentage leerlingen Luchtvaart College Schiphol

Het afgelopen schooljaar hebben 277 medewerkers van bedrijven op Schiphol een mbo-opleiding gevolgd via het Luchtvaart College Schiphol. Op een enkeling na, slaagde iedereen.

 

In de opleiding ‘mbo op maat’ wordt leren en werken gecombineerd. De opleiding is de nieuwe naam voor wat voorheen de mbo begeleidende leerwegen (bbl) waren. Het aantal bbl-trajecten was zo hard gegroeid dat besloten werd ze om te dopen tot ‘mbo op maat’. Het Luchtvaart College Schiphol biedt verschillende mbo-trainingen aan voor zowel bestaande medewerkers op Schiphol als bijvoorbeeld moeilijk bemiddelbare werknemers die hun kansen op de arbeidsmarkt willen vergroten.

Succesvol
Inmiddels zijn de eerste 100 nieuwe studenten gestart met hun schooljaar aan het Luchtvaartcollege. En als ze ook maar een klein beetje lijken op hun voorgangers, dan ziet de toekomst er rooskleurig uit. Van de 277 leerlingen die het afgelopen jaar de opleiding aan het Luchtvaart College Schiphol volgden, deed 99% dit succesvol en haalde het diploma.

 

Mobiliteit, vitaliteit en waarde

Mbo op maat zorgt ervoor dat medewerkers duurzaam inzetbaar worden. Het biedt mogelijkheden om niet te lang in dezelfde functie te blijven zitten en de kans op verzuim wordt kleiner. Een fysiek zware functie tot aan je pensioen uitoefenen is niet voor elke medewerker weggelegd. Door het aanbieden van mbo op maat gaan medewerkers nadenken over hun toekomst. Voor medewerkers zonder diploma zijn de kansen op een andere positie veel kleiner. Een mbo-diploma kan de werknemer helpen hun eigen arbeidsmarktwaarde te vergroten.

 

Waarom leren en werken?
Onder de nieuwe gediplomeerden is Anne Marie Dijkstra. Zij zag 8 jaar geleden al welke kansen de combinatie van werken en leren bood. Dijkstra is een van de 62 medewerkers van KLM Ground Services die deze zomer een diploma in ontvangst mochten nemen.

 

Voordelen voor medewerkers

De kracht is volgens Anne Marie goede aansluiting van theorie en praktijk. Medewerkers zien direct de mogelijke positieve gevolgen. Zij kunnen met een mbo-diploma solliciteren op functies waar ze voorheen waarschijnlijk niet over na hadden gedacht. Een promotie wordt niet gegarandeerd, maar het vergroot de kansen. Daarnaast is het aantrekkelijk dat de trajecten jaarlijks aangeboden worden. Het voordeel is dat medewerkers een afweging kunnen maken wanneer zij willen starten, zodat het past in hun levensfase van dat moment.

 

Het mooiste moment

Anne Marie vindt de diploma uitreikingen de mooiste momenten. Onlangs hebben 62 KLM Ground Services medewerkers hun mbo-diploma ontvangen. ‘’Het is prachtig om te zien hoe trots de mensen zijn op wat ze hebben bereikt, als je je bedenkt met welke twijfels velen zijn gestart. De meeste deelnemers werken in continu diensten, terug naar school gaan is voor hen een grote en moeilijke stap. Ik geloof echt in ‘mbo op maat’. Het is niet gemakkelijk, maar het resulteert wel in een waardevol diploma die ik de mensen gun.”

Kom hier kijken, zegt Anne Marie, dan kun je zien wat het voor de medewerker betekent. Het is heel waardevol dat de medewerker niet alleen informatie uit boeken leert, maar ook leert om op een andere manier naar processen te kijken.

 

Meer lezen over wat ‘mbo op maat’ voor u als medewerker of voor uw bedrijf kan betekenen? Kijk dan op de website van het Luchtvaart College Schiphol.

 

 

 

Geef een reactie