Koningin Máxima heeft woensdag gesproken met verschillende transportondernemers die getroffen zijn door het coronavirus. TLN-voorzitter Elisabeth Post vergezelde haar tijdens het bezoek. De Koningin sprak tijdens het bezoek haar steun en waardering uit voor de inzet van transportsector.
Tijdens het gesprek met Koningin Máxima gaven de ondernemers inzicht hoe het coronavirus hen raakt en welke maatregelen zij nemen om kosten te besparen. TLN-voorzitter Elisabeth Post begeleidde het bezoek en het gesprek met de Koningin en is blij met de morele steun van de zijde van het Koningshuis. ‘We zijn vereerd dat de Koningin hier vandaag is’, vertelt Elisabeth Post, ‘haar aanwezigheid is voor de ondernemers hier, maar ook voor onze sector als geheel, een steun in de rug.’
Gevolgen crisis
Tijdens een rondleiding ging de Koningin in gesprek met een aantal medewerkers van transportbedrijf Pieter Smit in Nieuw Vennep over de gevolgen van de crisis op hun werkzaamheden. Pieter Smit is marktleider van evenementenvervoer in Nederland en is zwaar getroffen door het coronavirus. Sinds de uitbraak van COVID-19 zag de onderneming de totale omzet met maar liefst 83% terugvallen. Van de ongeveer 350 trekkers die zij hebben, staan er nu ongeveer 300 aan de kant.
Koningin Máxima bezoekt transportbedrijf Pieter Smit in Nieuw-Vennep, n.a.v. de gevolgen van #coronavirus (COVID-19) voor de transport- en logistieksector. Zij spreekt de eigenaar, chauffeurs en planners over de gevolgen voor het bedrijf en personeel. https://t.co/hxaEtlHyGL pic.twitter.com/ZoNgxtHRwL
— Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) April 8, 2020
Fors omzetverlies
Het transportbedrijf is niet het enige dat grote financiële gevolgen ondervindt. Uit een onderzoek van TLN onder de leden blijkt dat vrijwel alle ondervraagde transportbedrijven kampen met een omzetverlies. Gemiddeld gaat het om ruim 32% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In sommige deelsectoren is de teruggang echter veel groter, tot meer dan 90% bij de transporteurs van sierteelt en van auto’s. Bij het containervervoer is de teruggang zo’n 75%, terwijl bijvoorbeeld de bouwtransporteurs, de koeriersdiensten en de verhuisdiensten rond 60% van hun omzet zagen teruglopen. Bijna een kwart van de bedrijven geeft aan gedwongen te zijn afscheid te nemen van medewerkers als gevolg van de crisis.
Mobiliteitscentrum
Naast de beschikbaarheid van een steunpakket van de overheid werkt de sector transport en logistiek aan praktische oplossingen om bedrijven te ondersteunen en werknemers te helpen om aan het werk te blijven. Zo is een mobiliteitscentrum opgezet om transportbedrijven met overcapaciteit te koppelen aan transporteurs die juist een tekort aan chauffeurs of vrachtwagens hebben.