mbo airport

Lancering lespakket ‘Geef criminelen geen kans’ bij MBO College Airport

Onder de naam Sterke Luchthaven werken publieke en private partijen al jaren samen om misbruik van logistieke processen op Schiphol te voorkomen. Een belangrijke pijler daarbij is de weerbaarheid van personeel met een Schipholpas, omdat zij op de luchthaven op plekken komen waar anderen voor een gesloten deur staan. MBO College Airport wil zijn studenten zo vroeg mogelijk tijdens de opleiding bewust maken van hun kwetsbare positie en wapenen tegen ondermijnende criminaliteit. Daarom heeft het samen met Sterke Luchthaven een lespakket ontwikkeld dat vanaf het nieuwe schooljaar opgenomen is in het curriculum.

Bron: Gemeente Haarlemmermeer.

Op woensdag 28 juni is het nieuwe lespakket gelanceerd. Marianne Schuurmans, burgemeester van Haarlemmermeer en verantwoordelijk voor de aanpak van ondermijning op Schiphol, gaf die ochtend een gastcollege over ondermijning. Wat is de impact ervan op onze samenleving en welke maatregelen worden genomen om ondermijning te bestrijden? In aanwezigheid van twee medewerkers van de Koninklijke Marechaussee krijgen de studenten ook een aantal stellingen voorgelegd. 

Lespakket

Bij ondermijning maken criminelen voor hun illegale activiteiten misbruik van legale bedrijven en diensten. Daarbij worden mensen onder druk gezet. Criminelen deinzen niet terug voor intimidatie, bedreigingen, chantage en geweld. Het lesprogramma ‘Geef criminelen geen kans’ bij MBO College Airport heeft als voornaamste doel om studenten weerbaar te maken tegen deze vorm van criminaliteit. Aan de hand van een indrukwekkende film (klik hier voor de trailer van de film) waarin een student tijdens zijn stage verstrikt raakt in een crimineel web, zien studenten hoe makkelijk je in de val kan lopen. Het wordt snel duidelijk hoe subtiel en slinks ondermijning kan zijn en welke indringende gevolgen die heeft. Door hierover in de lessen met studenten te discussiëren, leren zij niet alleen waar ze op moeten letten om uit de handen van een crimineel te blijven, maar ook wat zij kunnen doen als ze toch in de val lopen. En wordt de drempel om erover te praten op school lager. 

Sterke luchthaven

Lees meer over het programma Sterke Luchthaven van onder meer Douane, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee, politie, openbaar ministerie, KLM en Schiphol.