circulair metaalketen

Het circulaire verdienmodel

Bedrijven die de circulaire economie om weten te zetten naar een heldere strategie gaan het winnen van partijen die duurzaamheid zien als het optimaliseren van hun lineaire model. Dat klinkt simpel, maar de complexiteit van het circulaire verdienmodel vraagt om een fundamenteel andere kijk op tijdelijkheid en de rol van de gebruiker.
Dat is de boodschap van Thomas Rau en Sabine Oberhuber van adviesbureau Turntoo. Rau en Oberhuber schreven samen het boek ‘Material Matters: Het alternatief voor onze roofbouwmaatschappij’, waarin de noodzaak en het fundament van de circulaire economie zijn belicht. Architect Rau en bedrijfseconoom Oberhuber constateren dat het begrip ‘circulaire economie’ nogal eens als synoniem wordt gebruikt voor ‘duurzaamheid’. Toch ligt daar niet de kern waar het circulaire model om draait, zeggen ze.
Rau is onder meer bekend van zijn visie op de circulaire economie in de bouwsector. Dat laat hij zien in gebouwontwerpen. Een voorbeeld is het kantoor van netbeheerder Alliander in Duiven, dat voor meer dan 80 procent bestaat uit hergebruikte materialen. DuurzaamBedrijfsleven ging in gesprek met Rau over zijn visie over de circulaire economie en hoe bedrijven circulariteit in hun voordeel kunnen laten werken.

Duurzaam versus circulair

“Verduurzamen betekent het optimaliseren van wat er is. Bij duurzaamheid kijken bedrijven vaak alleen naar kleine verbeteringen bij de niet centrale processen. De kern van hun businessmodel verandert niet. Circulariteit daarentegen vergt een fundamentele andere aanpak. Wij definiëren het als het faciliteren van de consequenties van tijdelijkheid.”
“Alles wat op aarde is, is maar tijdelijk. En de aarde is een gesloten systeem. Maar de consequenties van ons tijdelijk bestaan en ons handelen, zijn wel permanent. Daarom moeten we de consequenties van onze tijdelijke behoeftes faciliteren zodat niets verloren gaat. Dat betekent dat we nieuwe systemen en verdienmodellen moeten ontwikkelen om de relatie tussen de mensheid en de aarde te faciliteren.”
Lees het vervolg van dit interview op duurzaambedrijfsleven.nl.

Geef een reactie