state region amsterdam

Nederland handhaaft concurrentiekracht

Nederland staat dit jaar opnieuw in de top 10 van meest concurrerende economieën ter wereld. Dat blijkt uit het Global Competitiveness Report 2014-2015 van het World Economic Forum (WEF). Het forum vergelijkt jaarlijks de concurrentiekracht van 144 economieën. Nederland is als 8e geëindigd.

 

Het rapport is een index voor 7 pilaren die samen de concurrentiekracht van een land bepalen. De Metropoolregio Amsterdam levert een belangrijke bijdrage aan het nationale gemiddelde. Overall heeft Nederland volgens de onderzoekers een ‘excellent onderwijs- en trainingsniveau. Ons land past graag nieuwe technologieën toe en toont een immens vermogen om te innoveren. Hierdoor kunnen bedrijven tot op de hoogste internationale niveaus concurreren’.

Infrastructuur
Nederland scoort bijzonder hoog in de pijler infrastructuur met een totaal van 6.3 (op maximaal 7). Er wordt zelfs gesproken van een ‘world-class infrastructure’. Vooral de infrastructuur in de havens en die rond luchtvracht en het wegennet doen het goed. Ook de ict in ons land staat hoog aangeschreven.

Arbeidsmarkt en financiën
De hoge score van ons land laat onverlet dat er ruimte is voor verbetering.
Zwakke elementen zijn volgens het WEF onze weinig flexibele arbeidsmarkt en financiële markten. Vooral de kredietverlening aan het mkb verzwakt de Nederlandse concurrentiekracht.

Europa
Het Europese continent domineert de top 10 van global competitiveness. Naast Nederland staan Zwitserland (1e plaats), Finland (4e) Duitsland (5e), Engeland (9e) en Zweden (10e) in de top. Op Europees niveau eindigt Nederland 4e. De resultaten lijken overigens geen reden voor een feestje. Het WEF-rapport bevat ook blogs van internationale experts. In een blog wordt met enige zorg gewezen op het feit dat de Eurozone in de eerste helft van 2014 zwak heeft gepresteerd met een groei van 0.4%.

Meer informatie
Meer weten over de Nederlandse concurrentiekracht of die van de landen waar u zaken mee doet. Bekijk hier het volledige rapport en bijbehorende blogs en video’s.

 

Bron: Anke Hoets — Dinalog Amsterdam

Geef een reactie