Samen met Port of Bilbao, het Baskische Energie Agentschap (EVE), Petronor, SkyNRG, Evos Amsterdam en Zenith Energy Terminals slaan we de handen ineen voor de ontwikkeling van een nieuwe groene waterstofcorridor tussen Bilbao en Amsterdam. Daarvoor is een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend, met Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, minister Rob Jetten en de Spaanse minister Teresa Ribera als officiële getuigen.
Bron: Portofamsterdam.com.
De corridor is gericht op de maritieme route tussen beide havens. Op deze route willen we met de partijen een groene waterstof toeleveringsketen ontwikkelen, met een focus op productie in het Baskenland en export naar Nederland en het achterland via de Amsterdamse haven.
Belangrijke waterstofpartner
De plannen voor een groene waterstofcorridor sluiten goed aan op de Baskische Waterstofstrategie, ontwikkeld door EVE, die gericht is op zowel lokaal gebruik als internationale markten, en de stimulering door de Nederlandse overheid van de productie, import en het gebruik van waterstof. Minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten over de samenwerking: “Om te komen tot een klimaatneutraal energiesysteem en een duurzame industrie, hebben Nederland en Europa grote waterstofambities. Internationale samenwerking is essentieel om de waterstofmarkt en de infrastructuur die daarbij nodig is te ontwikkelen. Binnen de EU heeft Spanje enorm veel kansen en is dan ook één van onze belangrijkste waterstofpartners. Uiteindelijk zijn het de bedrijven die het echt moeten gaan doen. Belangrijk dat dat nu al gebeurt en dat Nederlandse en Spaanse bedrijven afspraken met elkaar maken over de levering van groene waterstof.”
Bilbao hub voor export groene waterstof
De haven van Bilbao is onderdeel van de Basque Hydrogen Corridor en heeft de ambitie om een hub te worden voor de export van groene waterstof en afgeleide producten. Petronor en Repsol werken hier, samen met EVE en andere bedrijven, onder andere aan de ontwikkeling van elektrolysers voor de productie van hernieuwbare waterstof. Ook komt hier een demo-installatie voor de productie van op waterstof gebaseerde e-brandstoffen. Carlos Alzaga, Managing Director van Port of Bilbao, gaf aan: “De Port of Bilbao is volledig gecommitteerd aan de productie en het transport en gebruik van hernieuwbare energieën en ondersteunt en werkt samen met bedrijven die groene bronnen van energie aan het ontwikkelen zijn. En groene waterstof is één van de meest belangrijke paden richting de realisatie van dat doel.”
Productie, opslag en import
De haven van Amsterdam speelt een cruciale rol in de energietransitie. Met de bedrijven en terminals zetten we in op productie, opslag en import van groene waterstof en andere e-fuels. Zo is Zenith Energy Terminals bezig met het ontwikkelen van een vloeibare waterstof toeleveringsketen en werkt Evos Amsterdam aan een liquid organic hydrogen carrier toeleveringsketen. Daarnaast werkt SkyNRG, mondiale leider in Sustainable Aviation Fuels, aan een netwerk van productiefaciliteiten, waaronder in de haven van Amsterdam. “De recent toegekende status van Hydrogen Valley aan de bredere regio Amsterdam onderstreept het ontwikkelingstempo in deze regio. Wij zijn erg blij om samen te werken met de bedrijven die actief zijn in onze haven en met onze Spaanse evenknieën. De haven van Bilbao en Petronor zijn perfect passende partners voor het opzetten van een groene waterstofcorridor. De oprichting van zulke intra-Europese corridors draagt sterk bij aan het voortstuwen van de gehele Europese Unie richting de nieuwe energietoekomst.”, aldus Dorine Bosman, Chief Investment Officer Port of Amsterdam).
Verbinden van handel en kennis
Met het opzetten van een corridor tussen de havens van Bilbao en Amsterdam, verbinden we twee snel ontwikkelende Hydrogen Valleys aan elkaar. Daarnaast faciliteert de corridor niet alleen de handel in groene waterstof en e-fuels, maar bevordert het ook de uitwisseling van kennis en expertise tussen de betrokken partijen. Hiermee draagt het bij aan het verder versterken van de relatie tussen de twee landen en het overkoepelende Europese doel om emissies te reduceren.