state region amsterdam

Rhenus Logistics en Douane nemen ‘remote scannen’ van vrachtzendingen in gebruik

 

Op 13 februari 2014 is tijdens een feestelijke ceremonie de pilot ‘remote scannen’ van luchtvrachtzendingen door Rhenus Logistics en de Douane in gebruik genomen.

 

Tijdens de ceremonie werd een demonstratie gegeven van het scannen van een luchtvrachtzending en de directe verbinding met de Douane op afstand. Rhenus en haar dochterondernemingen Rhenus Air, Copex, KDS Cargo en Racon Air maken als eerste gebruik van deze innovatieve pilot.

 

Demonstratie Remote Scan (bron ACN.nl)

 

Rhenus scant de door de Douane geselecteerde vrachtzendingen zelf via de eigen x-ray en stelt deze scanbeelden vervolgens realtime aan de Douane beschikbaar. De Douane draagt zorg voor het op afstand ontvangen, uitlezen en analyseren van scanbeelden.

Dit bevordert een snelle, efficiënte en veilige vrachtafhandeling voor zowel bedrijfsleven als de overheid.

 

De faciliteiten voor remote scan is onderdeel van het programma, Schiphol SmartGate Cargo, een van de eerste internationale publiek-private samenwerkingsprojecten in de luchtvrachtsector. Het gaat om een intensief en innovatief partnerschap tussen de particuliere sector en overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor handhaving van de douanewetgeving.

Peter Pasman, COO Airfreight Europe van de Rhenus Groep zegt: “Wij zijn zeer verheugd om als partner van de Douane te zijn aangewezen voor deze pilot. Met deze nieuwe ontwikkeling is het niet langer noodzakelijk voor de Douane om fysiek aanwezig te zijn voor de douanecontroles wat zal leiden tot een tijdsbesparing voor alle partijen in de logistieke keten. De strategie van Rhenus is erop gericht om een proactieve rol binnen de luchtvrachtindustrie in te nemen en beschouwt deze ontwikkeling als een nieuwe stap voorwaarts naar een efficiënter en veiliger logistiek proces.”

 

Aly van Berckel, Algemeen Directeur Douane: “ Remote scan past in het slim organiseren van toezicht en dienstverlening en draagt bij aan een snel en soepel verlopend logistiek proces voor het bedrijfsleven en bewerkstelligen we een efficiënte en betrouwbare vrachtafhandeling. Wij blijven ons toezicht voortdurend vernieuwen. De Douane werkt aan een geïntegreerde aanpak van al het toezicht op het grensoverschrijdende goederenverkeer, waarbij toezicht is geïntegreerd in de logistieke keten. Daarmee versterken we de Europese economie en de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven.”

 

Bron: Rijksoverheid.nl

 

Geef een reactie