state region amsterdam

Enno Osinga: Risico management – maar wat als het beter gaat?

 

Auteur: Enno Osinga, Senior Vice president Cargo bij Luchthaven Schiphol

 

Afgelopen week had ik weer het genoegen deel te nemen aan de Logistieke Summit.  Altijd weer energie gevend om in beslotenheid weer eens van gedachten te wisselen met vele professionele logistici, van verladers tot expediteurs en ander direct betrokkenen.

 

Veel werd gesproken over risico management en met praktijkvoorbeelden warden verschillende scenario’s belicht. Gelukkig ontstond er al snel een discussie over: maar wat als  het nu straks ineens beter gaat?

 

Is dat een risico? Ja, ik denk het wel. Zeker in de luchtvracht weten we dat we in een hele volatiele markt opereren. In 2008 stortte de markt met 35% in. Alle zeilen bijzetten en bezuinigingen en rationalisaties zijn aan de orde van de dag.

Maar waar halen we de mensen vandaan als de markt ineens weer groeit?

 

De focus op de Human Capital agenda binnen de Amsterdam Economic Board lijkt me dan ook zeer terecht. Ik hoop dat de verschillende onderwijsinstellingen in staat zullen zijn om snel met opleidingen te komen die geheel op de praktijk aansluiten zodat er en reservoir wordt opgebouwd van gekwalificeerde mensen.

Want de up swing komt eraan. Nu al zien we partijen die investeren, van een nieuwe paarden hotel op Schiphol tot een onafhankelijke screening faciliteit die klaar staat om aan alle wettelijke eisen te voldoen.

Petje af voor de echte ondernemers die kansen zien en wij zullen moeten zorgen dat het hen nooit aan goed personeel gaat ontbreken.