Afbeelding bij faillissementen abn amro

Stabilisering faillissementen transport & logistiek

In de Transport en logistiek is het aantal faillissementen dit jaar gestabiliseerd. Het aantrekken van de economie zorgt er over de hele linie voor dat minder bedrijven failliet gaan. De daling is het minst sterk in de sector Leisure. Maar ook Transport en logistiek blijft achter. Dat blijkt uit het rapport ‘Minder ontsporingen: economie loopt als een trein’ van het onderzoeksbureau van ABN AMRO. De verwachting is dat er in 2017-2018 nog minder transport- en logistiekbedrijven failliet zullen gaan. 
Het nieuwe faillissementenrapport van ABN AMRO is begin augustus verschenen. Traditioneel worden er 11 sectoren in belicht waaronder Transport en logistiek. Het wegvervoer heeft het grootste aandeel in het aantal faillissementen in de sector.

  • Het aantal faillissementen in de transportsector lag in de eerste helft van 2017 10% lager dan in dezelfde periode in 2016. Er gingen 109 bedrijven failliet, waarvan het grootste deel (44) actief waren in het goederenvervoer over de weg.
  • Ten opzichte van de piek in 2013 is het aantal faillissementen met 54% gedaald.
  • Het aantal faillissementen stabiliseert al circa 1,5 jaar rond de 230 faillissementen op jaarbasis.
  • Van het aantal opheffingen in de sector betreft 82% een bedrijf met één werkzaam persoon. Van alle opheffingen in de sector wordt 7,1% veroorzaakt door een faillissement.
  • Opvallend is de piek in het driemaands voortschrijdende gemiddelde in november 2016. Dit heeft te maken met het faillissement van rederij Hanjin die verschillende dochtermaatschappijen in Nederland had.

Faillissementsgraad nog bovengemiddeld

  • Het aantal bedrijven in de sector is sinds 2007 met 38% gestegen naar ruim 40.000. Deze groei komt volledig voor rekening van het aantal bedrijven met één werkzame persoon. Bedrijven met één werkzame persoon gaan doorgaans minder vaak failliet, maar worden opgeheven. Ondanks dat ligt de faillissementgraad met 5,8 ruim boven het gemiddelde van alle sectoren.

Verwachting ABN AMRO

  • Voor 2017 en 2018 verwacht ABN AMRO dat het aantal faillissementen met 5% kan dalen.
  • De economische groei is stabiel, wat gunstig is voor de transportsector. Het gestegen positieve ondernemersvertrouwen past in dit beeld.

Bron: ABN AMRO Insights.
Foto: Pixabay.com.

Geef een reactie