Stadslogistiek Oude Pijp in beeld

De stadslogistiek in de Oude Pijp in Amsterdam was tussen april en augustus 2016 het thema van een onderzoek van Hogeschool van Amsterdam, EVO en LeanCargo Consultancy. Eerst hebben de onderzoekers de huidige bevoorrading in kaart gebracht. De inventarisatie biedt nu al input voor de ontwikkeling van nieuwe stadslogistieke oplossingen.
De Oude Pijp is een wijk waar veel mensen wonen, werken, winkelen en uitgaan. De bevoorrading van winkels, horeca en bedrijven is belangrijk voor de vitaliteit van de buurt, maar zorgt ook voor veel overlast.
Door de komst van Rode Loper en de Noord-Zuidlijn wordt de wijk de komende jaren steeds drukker. Dit vraagt om een efficiënter gebruik van de openbare ruimte, waaronder het slimmer en schoner organiseren van de bevoorrading. Om te bepalen welke logistieke oplossingen effectief zijn, is eerst de huidige situatie van de bevoorrading in beeld gebracht.

“Met dit inzicht kan er in samenwerking met vervoerders, leveranciers, ondernemers en bewoners bekeken worden welke oplossingen er zijn om de verkeersdruk in de Oude Pijp te verminderen”
Bestuurslid P.P.J. Slettenhaar van stadsdeel Zuid

Data huidige stadslogistiek Oude Pijp

In het onderzoek zijn data verzameld bij ondernemers in de Oude Pijp, leveranciers, afvalinzamelaars en logistiek dienstverleners. Zij werden gevraagd naar de frequentie van leveringen en de kenmerken van het transport, zoals voertuigtype en tijdstip. De resultaten worden gepresenteerd in deze rapportage en vormen het uitgangspunt voor de ontwikkeling van oplossingen voor een slimmere en schonere bevoorrading.

Living lab

Naast de HvA worden ook ondernemers, bewoners, leveranciers en logistiek dienstverleners actief betrokken in het vervolgproces. Zo ontwikkelt de Oude Pijp zich tot een heus Living Lab, waar bedrijven, overheden, onderzoekers en gebruikers samenwerken aan een leefbaar Amsterdam!
De resultaten zullen ook gebruikt worden in het project LEVV-LOGIC, dat 1 september 2016 is begonnen.

Geef een reactie