Het Cargo Harc-Team Schiphol, een samenwerkingsverband tussen de Koninklijke Marechaussee, de Douane en de FIOD, heeft afgelopen maanden zes verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij internationale drugshandel. Zij worden verdacht van het invoeren van partijen cocaïne via Schiphol of het treffen van voorbereidingshandelingen daartoe. Zij vormden volgens het Openbaar Ministerie een crimineel samenwerkingsverband. De zes werkten bij verschillende bedrijven in de logistiek.
Bron: Koninklijke Marechaussee. Foto’s: Pixabay.com/Beeldbank NIMH.
De verdachten, zes mannen in de leeftijd van 32 tot 51 jaar, zijn afkomstig uit Diemen, Almere en Amsterdam. Zij werkten onder meer in de logistieke sector, de transportsector en de pakketbezorging bij bedrijven op en rond de luchthaven. In het onderzoek zijn diverse woningen, bedrijfspanden en voertuigen doorzocht. Hierbij heeft het onderzoeksteam onder andere administratie, telefoons, voertuigen, een stroomstootwapen en circa 124.000 euro aan contanten en crypto-valuta in beslag genomen.
Het onderzoek startte nadat het team informatie had ontvangen over cocaïnesmokkel in houten pallets uit Suriname. Hierbij kwam een 51-jarige inwoner uit Diemen als zogenaamde ‘luchthavenmakelaar’ in beeld, die vragen c.q. opdrachten kreeg om via Schiphol cocaïne binnen te laten brengen. Een oud–luchthavenmedewerker, een 48-jarige inwoner van Almere, fungeerde als liaison tussen de luchthavenmakelaar, de uithalers en chauffeurs die de partijen verder Nederland in moesten brengen.
Het onderzoek wordt voortgezet. Drie verdachten zitten in voorlopige hechtenis en de andere verdachten zijn deze week aangehouden en worden vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris.
Cargo Harc
Het Cargo Harc-Team Schiphol is gericht op de bestrijding van de georganiseerde drugscriminaliteit op en rond de (inter-)nationale luchthavens in Nederland. Door dit onderzoek is goed zichtbaar geworden hoe er ondermijning op Schiphol plaatsvindt. Met name door het misbruiken van de reguliere (vracht)processen vanuit werkzaamheden die worden uitgevoerd in dienst van legale en bonafide bedrijven in de afhandeling van de luchtvracht.
Gezamenlijke aanpak
In het Programma Aanpak Ondermijning Schiphol wordt door publiek-private samenwerking ondermijning op Schiphol aangepakt door de Belastingdienst, Douane, FIOD, gemeente Haarlemmermeer, Koninklijke Marechaussee, Openbaar Ministerie, Politie, RIEC Noord-Holland, KLM en Schiphol Group. Zie ook: https://www.sterkeluchthaven.nl/.