Een pakketje vervoeren van A naar B. Het lijkt simpel en soms is het dat ook. Maar heel vaak betreft het interessante, complexe materie waar alles bij elkaar komt. Zeker bij de aan- en afvoer van vracht op Schiphol.
Bron: InHolland.nl.
Studenten en onderzoekers van Business Studies bij Hogeschool Inholland werken sinds twee jaar samen met het bedrijfsleven aan het optimaliseren van de ketenregie op luchtvracht rond Schiphol. Mede dankzij een subsidie van 300.000 euro van Topsector Logistiek raakt dit project in 2022 in een stroomversnelling.
Twee jaar geleden besloten zes bedrijven op Schiphol de samenwerking te intensiveren. Nu is dat aantal al gegroeid naar 24, vertelt Giovanni Douven, die als programmamanager bij Inholland dit project – genaamd Collaborative Decision Management@Airports – onder zijn hoede heeft. “We hebben te maken met een ingewikkeld ecosysteem, waarin bedrijven met elkaar samenwerken, maar ook elkaars concurrenten zijn. Dan moet er onderling vertrouwen zijn, evenals het besef dat het voor alle betrokken partijen een meerwaarde heeft. De samenwerking impliceert onder andere samen tot afgewogen besluitvorming te komen, het delen van logistieke data en stappen maken op het gebied van duurzaamheid.”
Brede pilot ketenregie luchtvracht
Inmiddels is de pilot breder van opzet. De eerste twee jaar waren er telkens zes studenten actief op en rond Schiphol, dat zijn er nu al veertien. Naast negen onderzoekers. Bovendien zijn het niet alleen studenten van de studierichting Business Studies, maar ook studenten van opleidingen van het Domein Techniek, Ontwerpen en Informatica (TOI) van Hogeschool Inholland. Ook is er sinds kort een samenwerkingsverband met de Universiteit van Amsterdam.
Living Lab
Giovanni Douven: “De complexiteit van dit ‘wicked problem’ maakt het extra interessant. Studenten en onderzoekers gaan met echte data in een complex ecosysteem van bedrijven en instellingen aan de gang. Zo ontstaat er een Living Lab, een onderzoeksomgeving waarin studenten kunnen ‘spelen’ en ‘leren’ met data op het gebied van vrachtlogistiek. Ze leren van en met elkaar door samen te werken en kennis uit te wisselen. Logistiek pur sang, maar ook thema’s als financiën, big data, algoritmes, governance, ICT, duurzaamheid, communicatie en CO2-reductie komen aan bod.” Reacties (0)