Tata Steel IJmuiden strijdt dit jaar mee om de titel Nationaal Icoon 2016. Het bedrijf werd genomineerd vanwege HIsaran, een nieuwe technologie waarmee het groene staal van morgen wordt geproduceerd. HIsaran is een nieuw proces dat het mogelijk maakt om waar ook ter wereld ruw ijzer te produceren met 20% minder CO2-uitstoot. Er is zelfs een reductie van 80% mogelijk in combinatie met de opslag van CO2.
Naast Tata Steel maken nog negen andere bedrijven dit jaar kans op de titel Nationaal Icoon. Zij hebben baanbrekende, innovatieve technologieën ontwikkeld in bijvoorbeeld de energie-, voedsel- en watervoorziening, de gezondheidszorg en de mobiliteit. De innovaties dragen bij aan biodiversiteit, ecologie en duurzaam gebruik van grondstoffen.
De verkiezing Nationaal Icoon werd voor het eerst gehouden in 2014. Toen werden vier Nationale Iconen gekozen. In april kondigde minister Kamp van Economische Zaken aan dat het tijd werd voor een nieuwe competitie. De tien finalisten hebben zich op woensdag 7 september gepresenteerd op het ministerie van Economische Zaken aan het publiek.
Jury en jurering Nationaal Icoon 2016
De winnaar of winnaars worden op 14 oktober gekozen door een jury o.l.v Hans Wijers. Een belangrijke factor die meetelt bij de verkiezing is de vraag of de innovatie toegevoegde waarde kan creëren voor de Nederlandse economie. Ook wordt gekeken naar
- Verwachtingen wat betreft bedrijvigheid, omzet en marktpotentie
- Kan dit project leiden tot grootschalige toepassing?
- In welke mate heeft het project de potentie om substantieel bij te dragen aan het verdienvermogen van Nederland of een spin-off te genereren richting andere sectoren en bedrijven?
De internationale stand der techniek is bij de beoordeling van de projecten de maatstaf. Excellente baanbrekende innovatieve projecten waar Nederland internationaal koploper is of kan worden scoren hoger. Het project straalt de innovatieve ambities van Nederland uit waardoor het inspirerend is voor burgers, ondernemers, potentiële afnemers en wetenschappers. Dit zorgt voor een positief sentiment.
Bron: Rijksoverheid.nl.