state region amsterdam

Trends logistiek tijdens Schipholontbijt

De logistieke sector is de ruggengraat van de Nederlandse economie. Met dit statement zette ORAM voorzitter Paul Wevers de toon voor het Schipholontbijt van juni. Na een perfect ontbijt in het Steigenberger Airport Hotel, deelde sectorspecialist Machiel Bode (ING Bank) zijn visie op de ontwikkelingen in de logistieke sector.

 

Langzaam herstel, marges blijvend onder druk

Bode opende zijn presentatie met de actuele kerncijfers van de sector. Langzaam maar zeker kruipt de logistiek uit het dal. Traditioneel gaat de luchtvracht daarin voorop, zei het nog relatief traag en beperkt. De volumes beginnen weer op pijl te komen, maar door overcapaciteit blijven de marges onder druk. Het is niet de verwachting dat hierin snel verandering komt.

 

Kwaliteit van ondernemerschap beslissend

Na jaren van recessie begint duidelijk te worden dat het logistieke landschap fundamenteel van karakter is veranderd. Partijen die puur en alleen op prijs concurreren verliezen langzamerhand hun bestaansrecht. Alleen nichespelers en logistiek dienstverleners die flexibiliteit combineren met een duidelijke meerwaarde lijken nog toekomst te hebben. Visie, leiderschap en sturing op heldere managementinformatie zijn hiervoor cruciaal. In het nieuwe logistieke landschap maakt de kwaliteit van ondernemerschap meer dan ooit het verschil. De reacties uit de zaal leken dit te bevestigen..

 

Gastvrijheid op Schiphol

Paul Wevers sloot af met een korte vooruitblik op een aantal ORAM activiteiten. Een daarvan is een bijeenkomst op 9 september over hospitality op Schiphol. Het Steigenberger Airport Hotel liet tijdens het Schipholontbijt al zien dat die gastvrijheid wat hun betreft van het allerhoogste niveau is.

 

Auteur: Rein Aarts (ORAM)

Geef een reactie