state region amsterdam

Vele tientallen internationale bedrijven naar MRA

In 2019 openden 161 nieuwe internationale bedrijven een vestiging in de regio Amsterdam, waarvan 38 (24 procent) mede door de Brexit. Deze bedrijven zorgen voor 2.853 nieuwe banen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) de komende drie jaar, waarvan 752 banen Brexit-gerelateerd. Bij buitenlandse bedrijven die al in de regio Amsterdam gevestigd waren, kwamen door uitbreiding 2.957 nieuwe banen bij (bij 29 bedrijven). Acht bedrijven breidden mede door de Brexit uit (28 procent), goed voor 563 banen. Dit blijkt uit cijfers die vandaag zijn gepubliceerd samen met de regio en de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

Wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken): “De resultaten bevestigen dat de Metropoolregio Amsterdam één van de meest aantrekkelijke vestigingslocaties van de Europese Unie is en dat de Brexit deze positie versterkt. In totaal zorgen nieuwe bedrijven en uitbreidingen voor meer dan 5.800 banen voor inwoners in de regio Amsterdam de komende drie jaar. Daar bovenop zorgen ze nog voor 2.900 banen omdat de bedrijven gebruik maken van diensten en producten van andere bedrijven. Het is mooi om te zien dat Amsterdam aantrekkelijk is voor bedrijven uit innovatieve sectoren, zoals life sciences & health, de creatieve industrie en Tech, de banen van de toekomst.”

Vorig jaar vestigden zich hier bijvoorbeeld mede door de Brexit mediabedrijf Ridley Scott en geneesmiddelenbedrijf Shionogi. Het Amerikaanse Discovery koos voor uitbreiding van hun kantoor in Amsterdam met het oog op de Brexit. Het Japanse biotech bedrijf Rakuten Medical, het Canadese Tech-bedrijf FreshBooks, en het Finse Neste Renewable Fuels vestigden zich hier, maar niet door de Brexit.

Bedrijven uit de Verenigde Staten en Canada zijn de belangrijkste investeerders in de MRA met 58% van de nieuwe arbeidsplaatsen. Er is een stijging van het aantal bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk, 26 ten opzichte van 15 in 2017, voornamelijk door de Brexit. Meer dan 100 bedrijven overwegen nog om naar Amsterdam te komen door de Brexit. Veel bedrijven wachten af wat voor afspraken er komen rondom Brexit, voor ze een vestigingskeuze maken.

Het aantal nieuwe bedrijven dat zich in de MRA buiten Amsterdam heeft gevestigd is ten opzichte van de afgelopen jaren gestegen. Van de 161 vestigden zich 31 bedrijven buiten Amsterdam, ten opzichte van 17 bedrijven in 2017, en 18 bedrijven in 2018.  Alle cijfers komen van amsterdam inbusiness (aib), het Foreign Investment Agency van Amsterdam, Almere, Amstelveen en Haarlemmermeer.

De vestiging van 161 nieuwe buitenlandse bedrijven is het hoogste aantal in de MRA sinds 2008, het jaar dat Amsterdam deze cijfers voor het eerst bijhield. De aantrekkingskracht van Amsterdam is te verklaren door de groei van de economie (geraamd op 2,8 procent in 2019), de effecten van de Brexit en het goede vestigingsklimaat van Amsterdam en de regio. De strategische ligging in Europa, de goede bereikbaarheid onder meer door Schiphol, snelle internetverbindingen, en de beschikbaarheid van Engelstalig talent zorgen voor dat goede vestigingsklimaat.

De meeste nieuwe bedrijven kwamen erbij in de financieel-zakelijke dienstverlening, ICT en technologie, de bio- en gezondheidswetenshappen (life sciences & health) en de creatieve industrie. Vorig jaar kwamen er bijvoorbeeld 13 life sciences & health bedrijven naar de MRA, waaronder het Amerikaanse Colorcon. Ook in de creatieve industrie kwamen er 13 nieuwe bedrijven bij, waaronder het Britse Wilderness Agency. Er zijn 10 fintech (financiële technologie) bedrijven bijgekomen.

De meeste buitenlandse bedrijven hebben hun marketing en salesafdeling in de Amsterdamse regio gehuisvest (107 bedrijven van de 161). Daarnaast kiezen veel buitenlandse bedrijven ervoor om hun Europese of regionale hoofdkantoor hier te vestigen (28) of om hier een service center (21) of locatie voor onderzoek en ontwikkeling (17) te openen.

Het Brexit-effect

Sinds het Brexit referendum op 23 juni 2016, hebben in totaal 81 nieuwe buitenlandse bedrijven zich gevestigd in de MRA door de Brexit, waarvan de meeste uit het Verenigd Koninkrijk (27) en uit de Verenigde Staten (31). Dit levert Amsterdam en de regio 3.098 banen op, binnen de eerste drie jaar na vestiging. Sinds het referendum zijn hier 13 bedrijven uitgebreid met de Brexit als reden, goed voor 819 banen.