Vooruitzicht transport & logistiek: groeimotor koelt af

De sector transport en logistiek blijft in volume groeien, maar binnen de logistieke dienstverlening vlakt de groei af in 2016-2017. De terugval is bijna een procent, blijkt uit het Vooruitzicht transport en logistiek dat ING Economische Bureau onlangs heeft gepubliceerd.
De verwachte terugval voor de logistieke dienstverlening is 0,9% in 2016-2017 (1,8% tegen 2,7% in de jaren 2011-2015). ING noemt twee oorzaken voor wat het noemt ‘het wegsmelten van de bovengemiddelde groei’: allereerst groeit de internationale vraag minder sterk. Bovendien besteden verladers de logistieke dienstverlening minder vaak uit.

vooruitzicht transport en logistiek ING
Grafiek: ING Economisch Bureau

Kansen digitalisering

De groeimotor van de logistiek koelt af, stelt ING, maar er is hoop: digitalisering. Data zijn volgens ING Economisch Bureau een bedreiging én kans voor logistieke dienstverleners. De sectoronderzoekers benadrukken dat er sprake is van een sterke dynamiek in de keten. Bedrijven kunnen profiteren van de digitalisering via business intelligence en door de toenemende invloed van data in de logistieke dienstverlening te verzilveren. Bedrijven als Bakker Logistiek en Jan de Rijk hebben hier inmiddels al successen mee geboekt.
Lees hier het volledige Vooruitzicht transport en logistiek.

Geef een reactie