Opslag zonne-energie in elektrische auto onderzocht

opslag zonne-energie onderzocht
Foto – Anke Hoets

Vijf Europese steden gaan experimenteren met de opslag van zonne-energie in elektrische auto’s. Dat gebeurt onder leiding van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Het onderzoek duurt drie jaar.
De HvA past de techniek Vehicle2Grid toe en test deze in de praktijk. De techniek maakt het mogelijk dat huishoudens en bedrijven energie uit zonnepanelen opslaan in hun elektrische auto. De energie uit de accu’s kunnen ze later gebruiken. Hierdoor vermindert de afhankelijkheid van ‘vuile’ energie.

Onderzoek opslag zonne-energie op grote schaal

Doel van het Europese onderzoek SEEV4City is de technologie voor de opslag van zonne-energie op grote schaal te testen. Kun je bijvoorbeeld schone energie van een batterij gebruiken voor een straat, parkeergarage of stadion?

Internationaal samenwerken

Onderzoeksinstellingen, bedrijven en regionale overheden werken samen in Hamburg, Amsterdam, Leuven, Leicester en Oslo. In Amsterdam bekijken onderzoekers hoe energie uit een elektrische auto een hele straat van elektriciteit kan voorzien.

Financiële en technische haalbaarheid

De onderzoekers van de HvA zullen ‘big data’ meten en analyseren. Daarmee willen ze onder meer productie en consumptie van de schone energie gedetailleerd voorspellen. Ook brengen ze in kaart in hoeverre de verschillende toepassingen financieel en technisch haalbaar zijn.

Samenwerking met RVO.nl

RVO.nl werkt samen met de HvA via het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur. De HvA maakt gebruik van de subsidieregeling INTERREG. De regeling stimuleert partijen om grensoverschrijdend samen te werken. Wij voeren de regeling uit en treden op als National Contact Point (NCP). Daarnaast bevorderen we elektrisch rijden.

Geef een reactie