Marees vergroenen moet voor de milieuzones

Wat vindt u van de nieuwe milieuzone in Amsterdam?

Vanaf november 2020 mogen alleen personenauto’s en bestelauto’s op diesel uit grofweg 2006 en later nog binnen de Ring A10 rijden. Ook Amsterdam-Noord valt deels binnen de nieuwe milieuzone. U kunt tot en met 17 februari uw mening geven over de plannen voor de nieuwe milieuzone in Amsterdam.

De nieuwe milieuzone moet bijdragen aan een betere luchtkwaliteit in de stad, vooral op plekken waar nu nog de Europese grenswaarden worden overschreden, zoals de Weesperstraat. De bewoners roken daar door deze maatregel straks zo’n 44 sigaretten per jaar minder mee.

In het hele land dezelfde regels

Vanaf 1 januari 2020 gelden er nieuwe landelijke regels voor milieuzones. Als gemeente kun je kiezen of je een gele milieuzone (alleen emissieklasse 3 en hoger worden toegelaten) of een groene milieuzone (alleen emissieklasse 4 en hoger worden toegelaten) instelt. Amsterdam kiest voor de schonere groene zone, wat betekent dat alleen dieselauto’s uit grofweg 2006 en later toegelaten worden.

Bij het bepalen of een auto de milieuzone in mag, is de emissieklasse leidend. De emissieklasse zegt iets over de schadelijke stoffen die het voertuig uitstoot. Dit wordt weergegeven in een cijfer van 0 tot en met 6. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner het voertuig. U vindt de emissieklasse van uw auto op de website van de RDW. Vul uw kenteken in. Vervolgens vindt u onder de tabbladen ‘Motor & Milieu’ en ‘Uitstoot’ de emissieklasse van uw auto. Ook kunt u op www.milieuzones.nl controleren of u straks nog toegang heeft tot milieuzones.

Nieuwe regels november 2020

  • Dieselpersonenauto’s: alleen dieselauto’s met emissieklasse 4 of hoger mogen de milieuzone in. Auto’s die niet op diesel rijden, zijn gewoon welkom. Deze milieuzone gaat gelden voor het hele gebied binnen de Ring A10.
  • Dieselbestelauto’s: alleen dieselbestelauto’s met emissieklasse 4 of hoger mogen de milieuzone in. Dit geldt voor het hele gebied binnen de Ring A10. Bestelauto’s die niet op diesel rijden, zijn nog welkom in de milieuzone.
  • Uitbreiding gebied milieuzone: het gebied waarin de milieuzone geldt, wordt voor alle voertuigen (behalve brom- en snorfietsen) uitgebreid vanaf november 2020. De Ring A10 wordt de nieuwe grens van de milieuzone. Dat betekent dat een deel van Noord wordt toegevoegd en 7 (voormalige) bedrijventerreinen (alleen de gedeeltes binnen de Ring A10): Amstel Business Park, Schinkel, Westpoort, Houthavens, RAI, Cruquius en Zeeburgereiland.

Tegemoetkoming in de kosten

We komen Amsterdammers met een oudere dieselauto tegemoet in de kosten. Heeft u een oude diesel(bestel)auto met emissieklasse 0,1,2 of 3, dan krijgt u een subsidie van € 500,- voor de sloop van het voertuig. Als u de subsidie uiterlijk 31 maart 2020 aanvraagt, komt daar nog € 250,- bovenop. Kijk op onze website of u recht heeft op de subsidie. U kunt de subsidie hier ook direct aanvragen.

Heeft u een Stadspas met groene stip? Dan kunt u een extra subsidie krijgen (tussen € 750,- en € 1.250,-) voor vervangend vervoer. Bijvoorbeeld voor een auto die niet op diesel rijdt, een fiets of een ov-abonnement. Kijk op onze website of u recht heeft op de subsidie. U kunt de subsidie hier ook direct aanvragen.

Uw mening geven over de plannen

Van 6 januari tot en met 17 februari 2020 kunt u uw mening geven over de nieuwe regels. Dat noemen we: een zienswijze indienen. Wij bekijken alle zienswijzen en nemen ze mee in de afweging voor het definitieve besluit over de milieuzone.

Uitzonderingen

De milieuzone geldt niet voor álle dieselvoertuigen met een emissieklasse 3 of lager. Er zijn landelijk uitzonderingen voor:

  • kampeerwagens van inwoners van een milieuzonegebied;
  • bepaalde aangepaste voertuigen voor gehandicapten;
  • rolstoeltoegankelijke voertuigen;
  • oldtimers van 40 jaar en ouder.

We zijn aan het bekijken of er in Amsterdam nog andere uitzonderingen moeten worden gemaakt.

Actieplan Schone Lucht

Deze nieuwe milieuzone is de eerste concrete uitwerking van het Actieplan Schone Lucht. Het doel: uitstootvrij en stil verkeer in 2030. Hier werken we geleidelijk naartoe. Dankzij de maatregelen uit het Actieplan Schone Lucht zal er tot 9% minder CO2 worden uitgestoten dan nu. We vinden het belangrijk dat de doelen uit het Actieplan voor iedereen haalbaar zijn en helpen Amsterdammers daarom zoveel mogelijk bij de overgang naar schoon vervoer.