Wat is de Westas? Dit was de eerste vraag waarmee ik geconfronteerd werd toen ik het Kennislab binnenstapte. Als leek in de stad Amsterdam kon ik niets beters bedenken dan een verticale Zuidas ten westen van het centrum. Maar niets bleek minder waar, de Westas is een groot gebied met grenzen, maar eigenlijk ook zonder grenzen. Het bestaat, maar soms ook niet. Veel meningen, weinig feiten en weinig Google-resultaten. Typ het woord ‘Westas’ in je zoekmachine en de eerste drie hits zijn links naar het Kennislab voor Urbanisme. Dit biedt dus kansen voor ons als innovatieve studenten en voor de Westas, genoeg ruimte en tijd om dit belangrijke gebied op de kaart te zetten!
Afgelopen weken zijn we van start gegaan met de Westatlas. Want waar kun je nou beter iets op een kaart zetten dan in een atlas? Met deze kijk op de atlas zijn we van start gegaan. De Westatlas 2.0 staat nog in de kinderschoenen, maar we hebben er wel een duidelijke mening over! In onze atlas zal van alles te vinden zijn over demografie, sociale aspecten en logistiek. Een duidelijke toekomstvisie kan natuurlijk niet ontbreken. Dit is nog heel beknopt, maar we streven naar een Westas op kaarten die alle informatie bevat over de Westas als geheel. Gelukkig hebben we een expert in ons midden die een passie heeft voor kaarten maken en (in mijn ogen) goede trucjes kan met het programma GIS.
In de onderstaande kaart is te zien hoe samenwerkingen in de Randstad elkaar overlappen. Om een kaart zo duidelijk mogelijk te maken moeten meerdere databases met elkaar gecombineerd worden. Om dit goed te doen moeten er keuzes gemaakt worden welke laag van data bovenop komt te liggen. Hieronder alvast een klein voorproefje, maar meer resultaten volgen ongetwijfeld binnen korte tijd!
Een gebied kan je letterlijk op de kaart zetten zoals hierboven beschreven, maar hoe zet je een gebied figuurlijk op de kaart? Dit is een vraag waar wij ons met zijn allen over gebogen hebben. In deze tijd waar meer digitale communicatiekanalen te vinden zijn dan fysieke kunnen we spreken van een social-media-generatie. Ik kan eerlijk over mijzelf zeggen dat ik van alles op de hoogte ben door social media: van het dagelijkse nieuws tot waar de achteroom van het nichtje van mijn beste vriendin zich op dit moment bevindt. De beslissing om de Westas te introduceren op social media was dus ook snel gemaakt! Inmiddels is er een Westas Facebook (www.facebook.com/kennislabwestas) en Twitter (@DeWestas). Schroom dus niet om eens een kijkje te nemen en het nieuws te verspreiden!
Voor de Twitteraars onder ons: Voor Twitter levert het plaatsen in het begin van de week en dan in de middag de meeste kans op veel clicks (13.00-15.00u van maandag tot donderdag). Het plaatsen na 20.00 uur s’ avonds kan je het beste vermijden. En doe vooral geen moeite om iets te posten na vrijdag 15.00 uur: “As far as being a gateway to drive traffic to your content, it appears that Twitter doesn’t work on weekends.” Dit nog even gezegd te willen hebben!
Auteur: Marlot van Dijken