Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft dit jaar op 31 januari de Europese Unie (EU) verlaten. Tot en met 31 december 2020 geldt een overgangsperiode waarin het VK zich moet houden aan alle EU-regels en wetten. De EU en het VK onderhandelen tijdens deze overgangsperiode verder over hun nieuwe relatie. Zij spreken dan bijvoorbeeld af hoe ondernemers na de overgangsperiode zaken kunnen doen in en met het VK. Ook gaan zij onderhandelen over samenwerking op het gebied van veiligheid.
Meer duidelijkheid over de nieuwe relatie is er pas als de onderhandelingen voorbij zijn. Deze nieuwe afspraken moeten ingaan na de overgangsperiode die afloopt op 31 december 2020. De EU-landen moeten deze nieuwe afspraken eerst goedkeuren. Lukt het het VK en de EU niet om op tijd afspraken te maken, dan komt er vanaf 1 januari 2021 een no-deal Brexit.
Er komt hoe dan ook geen verlenging van de overgangsperiode. Die mogelijkheid was er wel, maar dan hadden het VK en de EU dat voor 1 juli 2020 samen moeten afspreken. In principe komt het er bij een no-deal brexit op neer dat het VK moet worden beschouwd als elk ander niet EU-land zonder afspraken waarbij de veel ongunstigere regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gelden, met onder meer hogere importheffingen.
Uitgebreide brexit-update
Lees ook de uitgebreide update over de stand van zaken rond brexit.