In 2020 is de jaarfilezwaarte, dat is de gemiddelde filelengte maal de duur van de file uitgedrukt in kilometerminuten per jaar, gedaald met 68,1 procent van 13,3 miljoen kilometerminuten in 2019 naar 4,2 miljoen kilometerminuten in 2020. Dit betekent dat de tijd dat je gemiddeld in een file staat flink is afgenomen. De Metropoolregio Amsterdam komt nauwelijks voor in de ranglijsten. Op plek 7 staat de grens van de MRA: de A4 van Amsterdam naar Den Haag, het deel Zoeterwoude-Rijndijk en Zoeterwoude-Dorp. De MRA komt daarna pas terug op plek 34: de A6 tussen Muiden en Lelystad, tussen Almere-Oostvaarders en Lelystad. De lijst wordt – als vanouds bijna – aangevoerd door de A20 van Hoek van Holland naar Gouda tussen Rotterdam-Crooswijk en Terbregseplein.
Ondanks de sterke afname van verkeer staan er nog wel files. De belangrijkste file-oorzaak blijft de hoeveelheid verkeer met bijna 60 procent van de totale files. Daarna volgen ongevallen en incidenten, zoals pech of verloren lading, met ongeveer 20 procent van de totale files.
Sterke afname
Sinds het uitbreken van de coronapandemie is er een sterke afname van de hoeveelheid verkeer ten opzichte van voorgaande jaren. In vergelijking met 2019 is het aantal files sinds de oproep van het kabinet om thuis te blijven werken (in de periode van 13 maart tot en met 31 december 2020) sterk afgenomen. De filezwaarte is in die periode met ruim 80 procent afgenomen.
Rapportage Rijkswegennet
Dat staat in de Rapportage Rijkswegennet 2020 die minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Deze rapportage toont de ontwikkelingen op de weg ten opzichte van 2019.
De rapportage doet geen uitspraken over de toekomstige ontwikkeling van het verkeer. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft in november 2020 een raming op basis van 2 CPB-scenario’s gepubliceerd over de ontwikkeling van het wegverkeer tot en met 2025. De verwachting van het KiM is dat het verkeer na de coronacrisis weer zal groeien, met de inschatting dat in 2025 het wegverkeersvolume 5% tot 10% hoger ligt dan voor de coronacrisis (2019).
File top-10
Ondanks de sterke afname staan er nog wel files en is de file top-10 nagenoeg gelijk gebleven. Op de 1e plaats van de file top-10 van 2020 staat de A20 Hoek van Holland – Gouda bij Rotterdam tussen Crooswijk en het Terbregseplein. In 2020 zijn wel 2 nieuwe locaties in de top 10 verschenen. Dit zijn de A16 Breda–Rotterdam tussen Rotterdam-Prins Alexander en Terbregseplein en de A20 Gouda – Hoek van Holland tussen Rotterdam-Crooswijk en Rotterdam Noord. De 2 locaties die niet meer in de top 10 staan zijn de N325 Arnhem – Arnhem Velperbroek tussen Westervoort en Presikhaaf en de A12 Oberhausen – Arnhem tussen Zevenaar en Duiven.
Files door werkzaamheden
Het aandeel files door werkzaamheden bedroeg 5,8 procent over 2020, een duidelijke stijging ten opzichte van de 3,8 procent over 2019. De stijging van het aandeel van de files door werkzaamheden ten opzichte van alle files is te verklaren aangezien er in 2020 veel minder reguliere spitsfiles zijn geweest dan in 2019.
Openstellingen
In 2020 zijn in totaal 6 nieuwe weggedeelten opengesteld, waarvan 4 in de maanden september tot en met december. In totaal is 84 km aan nieuwe strooklengte opgeleverd in 2020. De meest in het oog springende opening was de Gaasperdammertunnel van de snelweg A9 bij Diemen.
Beleving vrachtwagenchauffeurs
Er heeft een belevingsonderzoek onder Nederlandse vrachtwagenchauffeurs plaatsgevonden. Bijna 80 procent van de vrachtwagenchauffeurs zijn (zeer) tevreden. De algehele tevredenheid van de vrachtwagenchauffeur is vergelijkbaar met eerdere jaren en ligt op een stabiel hoog niveau.
Programma file-aanpak 2018-2021
Om filegroei tegen te gaan voert Rijkswaterstaat tussen 2018-2021 maatregelen uit die erop gericht zijn om weggebruikers een betrouwbare reistijd te bieden. Inmiddels zijn 14 van de 41 maatregelen afgerond. Een voorbeeld van een maatregel is het verkorten van de aanrijtijd van de weginspecteurs om incidenten sneller af te kunnen handelen.
Meer informatie
De Rapportage Rijkswegennet is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Meer informatie is te vinden op de pagina Geplande werkzaamheden en via de gratis Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002.