CBS: 'Vrachtvervoer Schiphol gestegen in 3e kwartaal'

foto bij CBS vracht
De hoeveelheid vracht op de Nederlandse luchthavens (Amsterdam Schiphol en Maastricht Aachen) steeg in het derde kwartaal van 2017 met 10,7 procent tot 468 duizend ton. Op Schiphol, waar ruim 96 procent van alle vracht werd verwerkt, viel een groei van 7,1 procent te noteren. Dat blijkt uit de kwartaalmonitor Luchtvaart die het CBS eind december heeft gepubliceerd.
Op luchthaven Maastricht Aachen werd in het derde kwartaal van 2017 ruim 22 duizend ton vrachtvolume afgehandeld, bijna 3,5 keer zoveel in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2016. Vooral de goederen die binnen Europa (niet-EU) worden vervoerd, zijn in hoeveelheid sterk gestegen.

Grootste stijging vrachtvervoer binnen Europa

Meer dan een kwart van de luchtvracht die op Schiphol werd afgehandeld, kwam uit of ging naar Noordoost-Azië. Noord-Amerika stond op nummer twee met 19 procent van de goederen. Bijna 16 procent van de luchtvracht werd binnen Europa vervoerd. cbs vrachtHier was de groei in de hoeveelheid vracht het grootst. Het tonnage goederen steeg in het derde kwartaal met bijna 22 procent tot 70 duizend ton.
Zowel het vrachtvervoer binnen de EU, als van en naar Europese niet-EU landen liet deze groei zien. Azië, dat bijna de helft van de goederen als herkomst of bestemming heeft, liet een stijging van bijna 7 procent zien. Dit was voornamelijk te danken aan de groei in West-Azië, waar 14 procent meer goederen vanaf en naartoe vervoerd werden.
 
Meer lezen? Dat kan in de Kwartaalmonitor Luchtvaart.
Bron: CBS.