groene waterstof golfregio

Online inspiratietour: Waterstof als grond- en brandstof voor de industrie

  • Datum: 16 mei 2023
  • Tijd: 1500 - 1630 uur
  • Locatie: Online (graag aanmelden)
  • Aanmelden

Hoewel de belofte van waterstof groot is, is het aantal uitgevoerde projecten in Nederland nog op een hand te tellen. Toch hebben bedrijven als Getec, NorthC Datacenter en het in Amsterdam gevestigde OCI mooie plannen voor verduurzaming van hun productie. Tijdens deze inspiratietour vertellen de bedrijven hoe ze dat aanpakken

Getec Park Emmen is klaar voor de bijmenging van waterstof. Het utilities-bedrijf heeft de leidingen, branders en plannen voor een electrolyser. Met als voordeel dat het de bijproducten zuurstof en warmte ook nuttig inzet. Manager bedrijfsvoering Peter Nillesen vertelt u hoe Getec zijn klanten helpt hun CO2-emissies drastisch te verlagen.

Lees hier meer over de plannen van Getec Park Emmen.

NorthC Datacenters maakt voor zijn noodstroomvoorziening gebruik van een dieselagregaat. Aangezien zo’n voorziening regelmatig moet worden getest, stoot het datacenter in Groningen aardig wat CO2 uit. Door deze te vervangen voor een PEM-stack reduceert het bedrijf zijn emissies en creeert tegelijkertijd een markt voor groene waterstof. En dat is hard nodig volgens groepdirecteur projecten Ronald van den Bosch.

OCI heeft al jaren ervaring met de productie en verwerking van waterstof. De grijze waterstof uit aardgas moet echter plaatsmaken voor een emissieloze variant. Inmiddels importeert het bedrijf al ammoniak uit de Verenigde Staten waarvan de CO2 is afgevangen en ondergronds opgeslagen. Toch is het volgens Sjoerd Jenneskens ook verstandig om zelf groene waterstof te produceren. Al was het maar om minder afhankelijk te worden van import uit politiek instabiele landen.

Programma

15.00 uur Sjoerd Jenneskens, OCI

15.30 uur Ronald van den Bosch, NothC Datacenters

16.00 uur Peter Nillesen, Getac Park Emmen

Voor wie

Industrie, (semi)overheden, adviseurs, onderzoek en onderwijs. Functies: technologen, onderzoekers, technische dienst, utilitymanagers, plantmanagers, SHEQ-managers en Sustainability Officers.