De commissie-Dijsselbloem heeft het kabinet geadviseerd om maximaal € 1,5 miljard euro te reserveren uit het Nationaal Groeifonds voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp. Daarnaast adviseert de commissie om 1,35 miljard vrij te maken voor vijf projecten op het gebied van onder meer waterstof en kunstmatige intelligentie waar onze regio ook van kan profiteren.
De commissie-Dijsselbloem bracht op vrijdag 9 april haar advies uit. De forse reservering voor de Noord/Zuidlijn is onderdeel van de zogeheten ‘Schaalsprong Metropolitaan OV-systeem MRA en verstedelijking’. Doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar de luchthaven kan een forse impuls betekenen voor Schiphol. Het gaat om een reservering, wat betekent dat het geld nu geoormerkt is, laat een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken weten. De investering wordt pas echt gedaan als er een gedegen plan ligt wat in de komende tijd moet worden uitgewerkt.
De reservering omvat 50% van de geschatte kosten. Vorig jaar stelden zeven partijen samen al ruim € 1 miljard beschikbaar voor het totale metropakket. Zij deden daarnaast een beroep op het Nationaal Groeifonds voor de verdere financiering. De zeven partijen zijn de Vervoerregio Amsterdam, de gemeente Amsterdam, de gemeente Haarlemmermeer, de provincie Noord-Holland, KLM, NS en Schiphol.
AiNed
Het Kabinet liet vrijdag weten op voorspraak van de commissie-Dijsselbloem 646 miljoen euro uit te trekken voor projecten die de economische groei kunnen ondersteunen. Hierbij gaat het deels om daadwerkelijke investeringen en deels om reserveringen. Zo gaat in totaal 276 miljoen euro (waarvan een reservering van 188 miljoen) naar de verdere inzet van kunstmatige intelligentie in de economie en samenleving.
Waterstof
Een investering van 73 miljoen euro (plus een reservering van 265) gaat naar innovaties die de toepassing van groene waterstof in de chemie, transport en zware industrie kunnen versnellen. “De publieke investeringen moeten een krachtig en flexibel waterstofecosysteem creëren dat de basis vormt voor de opschaling van waterstof en elektrochemie. Industriële clusters waar hiervoor kansen liggen, zijn onder meer Noord-Nederland, Amsterdam, Rotterdam/Moerdijk, Zeeland, Arnhem, Brainport Eindhoven en Limburg (Chemelot)”, aldus het kabinet.
Meer informatie kunt u vinden op: nationaalgroeifonds.nl.