Franse primeur: titaniumrecycling luchtvaartsector

Voor het eerst zal in Europa titanium worden gerecycled. Het eindproduct heeft de kwaliteit voor hergebruik door de luchtvaartsector. Titanium is een strategische grondstof voor deze sector.
Het project EcoTitanium komt voort uit de samenwerking tussen Aubert & Duval en UKTMP. In 2011 vormden zij de joint venture UKAD, gespecialiseerd in het bewerken van titanium. De nieuwe fabriek komt in de Auvergne te staan, waar de huidige UKAD-fabriek ook staat.
Met het titanium-recyclingproject krijgt de Europese luchtvaartsector er een nieuw toeleveringskanaal erbij, onafhankelijk van de Russische en Amerikaanse aanvoer. Daardoor vergroot de sector de toeleveringszekerheid van titanium.
Het project EcoTtitanium betekent de bouw en de exploitatie van de eerste fabriek in Europa voor de recycling van titanium. De Franse staat gaat ook bijdragen aan het project via het programma Investment for the Future. Er zijn in totaal 3 aandeelhouders:

  • UKAD, de industriële projectleider voor 43,5%
  • de Franse staat via ADEME (Agence De l’Environnement et de la Maîtrise de l’Energie) in het kader van een deelname via het programma Programme des Investissements d’Avenir voor 41,3%
  • de bank Crédit Agricole Centre France voor 15,2%, via zijn deelnamekapitaal, CACF Développement

De totale investering bedraagt 48 miljoen euro.
Meer informatie? Neem contact op met het IA-netwerk Frankrijk.
Bron: RVO.nl
Foto: RVO

Geef een reactie