state region amsterdam

Grote storing bij Douane treft logistiek

 12 februari 2013

 

Naar nu blijkt is logistiek Nederland het afgelopen weekend geconfronteerd geweest met een grote storing bij de Douane en haar systemen. Dat blijkt uit een bericht van vrachtdatabedrijf Cargonaut op Schiphol aan haar zakenrelaties op de luchthaven. Dit IT-bedrijf verwerkt onder meer het berichtenverkeer tussen de douane en het bedrijfsleven op de luchthaven.

 

‘Door de storing konden de retourberichten van de douane niet worden verstuurd en kon Cargonaut deze berichten ook niet verwerken in haar systemen en doorsturen naar de klanten’, meldt het bedrijf. Voor Cargonaut ging het onder meer om de systemen als ECS, ICS, DGVS, eLink en aangifte-protocollen.

 

De storing werd veroorzaakt door ‘uit de hand gelopen werkzaamheden’ het afgelopen weekend bij de douane, aldus Cargonaut. Veel berichten gingen daardoor verloren of konden niet meer worden gevonden in het douanesysteem, dat veranderde in een ‘puinbak’, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Het herstel duurde enkele dagen. Eerst op woensdag was de status van alle systemen weer genormaliseerd, aldus het vrachtinformatiebedrijf.

 

Het is nog onduidelijk wat precies de schade voor het bedrijfsleven is. De grote storing verrast ook de IT-specialist op Schiphol. ‘Het ging de laatste drie maanden bij de Douane bijzonder goed, maar deze calamiteit zet nu natuurlijk de toon.’

 

Cargonaut vreest nu al voor het komend weekend, waar de Douane opnieuw onderhoud heeft gepland aan de systemen. Dat weekend valt samen met de drukste periode op Schiphol in verband met Valentijnsdag. ‘We zien dat met angst en beven tegemoet. Het komend weekend moet de grote stroom aan documenten van alle bloemenzendingen worden verwerkt hier. Als dan het systeem klapt, kun je gerust spreken van een ramp voor veel bedrijven hier op Schiphol.’

 

Cargonaut zou de Douane dan ook de raad willen geven het onderhoud dit weekend uit te stellen, maar weet uit ervaring ook dat de dienst voor deze signalen uit de markt weinig gevoelig is.

 

Bron: Nieuwsblad Transport

Geef een reactie