house of logistics

Kent u House of Logistics al?

Het nieuwe schooljaar is alweer begonnen, maar wij blikken nog even terug op het feest van House of Logistics, vlak voor de zomervakantie. Decor was het MBO Airport College in Hoofddorp dat een nieuw gebouw heeft betrokken met een loods waar mbo-studenten theorie- en praktijklessen volgen.

In de loods kwamen docenten, leerlingen en (stage) bedrijven samen. In een aantal workshops werden ze  bijgepraat over nieuwe ontwikkelingen in de logistiek. Zo was er de workshop ‘Pallets bouwen met de hololens’ en gaf de Logistieke Webshop van het Jaar 2018 Flinders een presentatie (zie kader).

De logistiek is door de jaren heen grondig veranderd en het MBO College Airport past zich doorlopend aan de ontwikkelingen aan. Het college kijkt bovendien vooruit. Het wil in 2030 een state of the art centrum zijn waarin de laatste kennis- en logistieke processen centraal staan.

Leren op school én in bedrijf

De logistieke sector is ook booming business in de Metropoolregio Amsterdam en daar speelt het House of Logistics op in. Het heeft de afgelopen drie jaar samen met logistieke bedrijven een nieuwe opleiding ontwikkeld voor de logistieke vakman van de toekomst. De grenzen tussen leren op school en leren in een bedrijf vervagen in de opleiding.

Samen is het sleutelwoord. Zo is House of Logistics in 2016 de adoptieklas gestart. Een groep logistieke bedrijven adopteert een klas. Ze stellen opleidingsplekken beschikbaar, ontwikkelen gezamenlijk het opleidingsprogramma en onderzoeken wat een student in welk bedrijf het beste kan leren.

Stagebedrijf van het jaar

Tijdens het feest met docenten, leerlingen en bedrijven werd ook het stagebedrijf van het jaar gekozen. Drie bedrijven streden om de eer: WSF, KLM catering services en Bouwmaat. Ze waren door de studenten zelf voorgedragen. Uiteindelijk ging KLM Catering services met de felbegeerde trofee terug naar het bedrijf.

Ook interesse in werken met House of Logistics? Neem dan contact op via www.house-of-logistics.nl

Workshop Logistieke Webshop van het Jaar 2018 Flinders

Woonwebshop Flinders werd verkozen tot logistieke webshop van 2018 vanwege zijn innovatieve oplossingen en onderscheidende service. Zo kan een klant die verf koopt bij Flinders meteen een schilder bestellen die de werkzaamheden uitvoert. Ook zijn ze naar eigen mening onderscheidend van de concurrent omdat ze in timeslots an twee uur kunnen bezorgen dankzij afspraken met PostNL. In de workshop ging Flinders in op de logistieke uitdagingen waar het als bedrijf voor staat:

  • Het vinden van personeel dat flexibel is en breed inzetbaar.
  • Het verder automatiseren van de logistieke processen. Doordat de primaire producten van Flinders bestaan uit meubilair is vergaande automatisering in de distributie een probleem; Flinders kan geen gebruik maken van standaardverpakkingen en dat maakt het lastig om SLA’s af te sluiten met leveranciers.
  • Het netwerkdenken in de supply chain. Het bedrijf stimuleert dit zelf bijvoorbeeld met twee eigen kroegen waar Flinders meubilair staat. Klanten kunnen er live meubilair testen en dat bij tevredenheid snel ophalen in een nabijgelegen magazijn.