state region amsterdam

Koplopers D-020 jagen duurzaamheid in Amsterdam aan

Duurzaam ondernemen wordt meer regel en minder uitzondering. In Amsterdam heeft een groep koplopers zich vorig jaar verzameld in D-020. Door de mogelijkheden van duurzaamheid te laten zien, inspireren zij andere ondernemers. D-020 komt regelmatig samen. Onlangs was de derde bijeenkomst met een rondleiding in het distributiecentrum van PostNL.

 

Vijftig deelnemers waren bij de bijeenkomst van D-020, onder hen veel ondernemers. Dat verbaast mede-organisator Ton Geuzendam van de Kamer van Koophandel niet: ”žDe interesse voor duurzaam groeit. Maar eerlijk gezegd was de rondleiding bij PostNL ook wel een unieke kans. Het distributiecentrum is een soort Fort Knox. Daar kom je niet zomaar binnen.”

 

Duurzaamheidsagenda gemeente Amsterdam

Ondernemers die D-020-bijeenkomst bijwoonden, kwamen uit verschillende sectoren. Geuzendam: ”žEr waren vervoerders zoals Peter Appel Transport en Transmission en kleine mkb-bedrijven die met goede ideeën aansluiting zoeken bij de grotere bedrijven; Elektrocar en leasebedrijf Wagenplan. Maar ook een drukkerij, want logistiek zit natuurlijk overal.” De deelnemers spraken kort over de agenda Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam. Geuzendam: ”žDe plannen voor bijvoorbeeld de uitbreiding van de milieuzone in de stad leiden overal tot discussie, behalve in deze groep. De Koplopers kunnen zich er wel in vinden.”

Stellingen
Tijdens de middag was er een presentatie van een zogeheten ‘verbinder’. Zij richt zich op het vergroten van het netwerk en het inzamelen van ideeën over duurzaamheid. De verbinder deed met de deelnemers een korte oefening in ‘duurzaam denken’. Zo vroeg ze hen mee te denken over een dilemma van de RAI die na een beurs een paar duizend bananen over had en die niet zonder meer door de vermaler wilde halen. De bananen moesten wel binnen een dag weg zijn, want de volgende dag was er weer een beurs. ‘Hoe ga je dit logistiek slim en schoon oplossen voor de RAI?’, vroeg de verbinder. ”žVia de D-020-bijeenkomsten willen we inspireren en verbindingen leggen tussen ondernemers, maar ook uitdagen. Dat doen we ook regelmatig met nieuwe stellingen op onze LinkedIn-pagina”, aldus Geuzendam.

Slim en schoon door de stad
D-020 opereert binnen het samenwerkingsprogramma Slim en Schoon door de stad. Het programma bestaat uit verschillende deelprojecten die te maken hebben met city logistics. Doel van de projecten is een slimme logistiek die de stad bereikbaar en leefbaar houdt en goed is voor het milieu, zonder overigens de ondernemersdoelen uit het oog te verliezen. Naast de koplopers hebben onder meer de gemeente Amsterdam, belangenbehartigers van het bedrijfsleven en de Hogeschool van Amsterdam zich aan Slim en Schoon door de Stad verbonden.

 

Meer informatie
Lees het volledige verslag dat van de bijeenkomst op 28 januari is gemaakt of kijk op slimenschoondoordestad.nl

 

Bron: Anke Hoets — Dinalogamsterdam.nl

Geef een reactie