Maastricht mag slotschaarste Schiphol verlichten

foto bij maastricht slotschaarste schiphol
Maastricht Aachen Airport mag per direct de verlengde start- en landingsbaan gebruiken, Dat heeft minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen besloten. Hierdoor ontstaat de nodige ruimte om grotere en zwaardere vrachtvliegtuigen van het overvolle Schiphol te verplaatsen naar Limburg.
Minister van Nieuwenhuizen stuurde op 5 december een brief aan de Tweede Kamer waarin ze haar besluit toelicht om met Maastricht Aachen Airport vooruit te lopen op het nieuwe Luchthavenbesluit. Basis voor het besluit is onder meer een nieuwe analyse van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) naar de invoergegevens voor eerdere geluidberekeningen. Uit de analyse is gebleken dat voor een aantal vliegtuigtypes met de verkeerde invoergegevens is gerekend. Op basis van de nieuwe analyse zijn vervolgens de effecten op de geluidcontouren en op de grenswaarden van de handhavingspunten van het Luchthavenbesluit voor Maastricht opnieuw berekend. En daaruit blijkt volgens de minister dat het openstellen van de baan van 2.750 meter lengte groen licht kan krijgen.

Maastricht Airport en slotschaarste Schiphol

Het besluit kan van groot belang zijn voor Schiphol, zo blijkt uit de kamerbrief: “Het maakt mogelijk dat vrachtvliegtuigen een grotere non-stop afstand kunnen vliegen en/of meer vracht kunnen meenemen. Dat maakt de Maastricht Aachen Airport aantrekkelijker. De urgentie is bovendien groter geworden vanwege de problematiek van slotschaarste voor vracht op Schiphol. De luchthaven is genoemd als mogelijk alternatief voor een deel van de vracht op Schiphol.”
Inmiddels verkent de luchtvrachtsector al gezamenlijk in hoeverre de Limburgse luchthaven een oplossing kan bieden om de vrachtmarkt voor Nederland te behouden en waar mogelijk te versterken. De beschikbaarheid van de baan van 2.750 meter is essentieel om iets in deze kwestie te kunnen betekenen, zo is in het overleg met de luchtvrachtsector bevestigd.
Bron: ACN.nl

Geef een reactie