luchtvracht juli schiphol

Juli: meer full freighters, minder luchtvracht op Schiphol

Het aantal full freighters dat in juli Amsterdam Airport Schiphol aandeed is in juli ruim verdubbeld ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het totale vrachtvolume daalde met zeven procent vergeleken met juli 2019. Er is ook duidelijk een sprong in bedrijvigheid dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen in diverse landen. Dat meldt Royal Schiphol Group. 

Het aantal vrachtvluchten steeg tot 2.336 (+101%) ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, het vervoerde tonnage is desalniettemin lager dan vorig jaar (-7%). Het aantal vluchten van en naar Schiphol in juli daalde ten opzichte van vorig jaar met -65% tot in totaal 15.704 (44.736 in juli 2019). Dit resulteerde in een passagiersvolume van in totaal 1.34 miljoen passagiers (6.72 miljoen in juli 2019) die van, naar of via Schiphol reisden. Het aantal reizigers is daarmee afgenomen met -80% ten opzichte van 2019.

Tekst loopt door onder visual

Toenemende aantallen

Er is een sprong in bedrijvigheid gemaakt begin juli, onder andere door het opheffen van reisbeperkingen door overheden. De rustigste dag van juli (1 juli) telde 367 vliegtuigbewegingen, de dag met meeste vliegbewegingen (31 juli) kwam tot 579. Het aantal passagiers op dag niveau is gedurende de maand juli verdubbeld van ruim 28.000 passagiers op 1 juli naar ruim 58.500 reizigers op 31 juli. De start van het vakantieseizoen speelde hier ook een rol in.

Europees vliegverkeer

De start van het vakantieseizoen in Nederland (en Europa) heeft ertoe geleid dat met name het aantal passagiers binnen Europa een relatieve opleving kende naar traditioneel populaire vakantiebestemmingen als Spanje, Italië, Frankrijk en Portugal. Vergeleken met vorig jaar is het aantal reizigers beperkt en laten deze landen ten opzichte van juli 2019 een afname zien variërend van -57% tot -75% in reizigers.

Intercontinentaal verkeer

Het intercontinentale vliegverkeer geeft een ander beeld. Zo is het aantal passagiers van en naar bijvoorbeeld China, de Verenigde Emiraten en Noord-Amerika beduidend lager (-86% tot -92%). Het totale aantal intercontinentale vliegbewegingen is echter -50% van 2019, dit komt vanwege het toegenomen aantal volledige vrachtvluchten.

Klik hier voor het totale overzicht van de verkeer- en vervoercijfers van juli 2020.

Vooruitblik augustus

Van de toename in vliegbewegingen en reizigers wordt verwacht door dat de stijgende lijn doorzet in augustus. Eind augustus verwacht Schiphol momenteel tussen de 65.000 en 80.000 passagiers per dag te mogen verwelkomen op ongeveer 750 tot 850 vluchten. Schiphol ademt mee met het ingezette herstel en zorgt dat voldoende capaciteit beschikbaar is om het aantal passagiers en vluchten veilig en efficiënt af te handelen.