pilot gbc zuidas

Pilot Hulshoff en GBC Zuidas met logistieke hub

Participanten van Green Business Club (GBC) Zuidas hebben hun leveranciers van onder andere kantoorartikelen en sanitaire producten gevraagd alle bestellingen aan de logistieke hub van Hulshoff, net buiten de ring van Amsterdam, te laten leveren. Vervolgens bezorgt Hulshoff alles een aantal keer per week, op afgesproken tijden bij de bedrijven, rekening houdend met het serviceniveau dat de bedrijven gewend zijn. Dit met volledig elektrische vrachtwagens, die zijn opgeladen met lokaal opgewekte zonne-energie. Resultaat: minder verkeer in de stad, minder uitlaatgassen, minder CO2-uitstoot.

Hulshoff biedt de service gratis aan tot april 2020, waardoor GBC Zuidas, Hulshoff, de deelnemende participanten en leveranciers kunnen ervaren wat de voordelen en eventuele nadelen zijn van het leveren via een hub. Na deze proefperiode kunnen de bedrijven beslissen of ze doorgaan met deze vorm van belevering. Eerder deze maand begon een aantal huurders van World Trade Center Amsterdam al aan de proef.

Ter ere van de aftrap van de pilot deden Ruben Zonnevijlle (ENGIE) en Gerry Hulshoff (Hulshoff) mee aan de GBC Zuidas Carpool Karaoke, en gingen zij samen een pakketje bezorgen in Zuidas. Bekijk hier het filmpje.

Even wennen

Technisch dienstverlener en energiebedrijf ENGIE is een van de deelnemers die is gestart met de pilot. Tot nu toe lijkt het te bevallen.
“Leveranciers bezorgen onze bestellingen nu bij de hub, en elke dag komt er één elektrische vrachtwagen bij het WTC om de producten af te geven. Dat is voor de medewerkers die bestellingen aannemen ook makkelijker. Het was wel een uitdaging om deze nieuwe aanpak met de leveranciers af te stemmen, iedereen moet er even aan wennen. Maar uiteindelijk moeten we de transitie naar emissievrije logistiek samen waarmaken.” Aldus Ruben Zonnevijlle, contractmanager bij ENGIE Services.

Verder nemen de volgende organisaties deel aan de pilot: Accenture, APG, Arcadis, CBRE, D&B The Facility Group, Heyday Facility Management, ISS Facility Services, Page Group, WTC Amsterdam.

Achtergrond

Vandaag voor 23.00 besteld, morgen in huis, is de trend waarmee online shops hun klanten proberen te trekken. Maar is dit een ontwikkeling die op lange duur houdbaar is? Kunnen we niet door slimmer te plannen en bewuster om te gaan met bezorging toe met minder vervoersbewegingen, en dan het liefst emissievrij? De pilot met Hulshoff is een mooi experiment om er achter te komen of sneller altijd beter is.
Deze pilot past in de doelstelling van de Green Deal ZES, die GBC Zuidas vorig jaar ondertekende. In deze Green Deal committeren partijen zich aan de ambitie om steden in  2025 zoveel als mogelijk emissievrij te beleveren.

Heeft u vragen aan Green Business Club Zuidas over de pilot of wilt u een van de deelnemende bedrijven interviewen? Neem dan contact op met Maartje Oome, communicatiemanager van GBC Zuidas.

Green Business Club Zuidas

De Green Business Club Zuidas is een impactorganisatie die bestaat uit 46 in Zuidas gevestigde bedrijven en die zich richt op het gezamenlijk verduurzamen van Zuidas door de uitvoering van concrete projecten.

www.gbczuidas.nl.