Tienduizenden banen weg door robotisering warehouses

De komende 15 jaar gaan in Nederlandse distributiecentra door robotisering 35.000 banen verloren. Het banenverlies is het minst in onze regio. In Noord-Holland en Gelderland gaat het om 4.300 arbeidsplaatsen. Noord-Brabant spant de kroon met een verwacht verlies van 10.700 banen. 
Deze conclusies trekt Buck Consultants International in de eerste nationale studie ‘Robotisering in warehouses’. Het logistiek, economisch en vastgoed adviesbureau maakt in de mechanisering van warehouses onderscheid tussen gemechaniseerde warehouses met traditionele robotics (relatief eenvoudige toepassingen als autonome palletkranen) en warehouses met geavanceerde robots (‘denkende’ robots nemen veel van de opslag, pick- & verpakkingsactiviteiten over).

Snelle robotisering warehouses verwacht

Robotisering neemt de komende jaren snel toe, verwacht Kees Verweij, partner bij Buck Consultants International: “Dankzij technologische ontwikkelingen kunnen robots steeds vaker moeilijke taken verrichten en zijn de kosten per robot minder. Ook dwingen tekorten aan goed en gekwalificeerd personeel bedrijven om alternatieven te zoeken. De lage rentestand, waardoor de kapitaalkosten relatief laag zijn, en de groeiende economie geven bedrijven het laatste zetje om te investeren.”

Distributiecentrum

In de afgelopen 5 jaar zijn 63 nieuwe geautomatiseerde warehouses gebouwd, met in totaal 1.7 miljoen m2, zo blijkt uit het onderzoek. “Het zijn vooral warehouses van boven de 10.000 m2 waar de businesscase voor het inzetten van robots interessant is. Afhankelijk van welke activiteiten gerobotiseerd worden, varieert de besparing op personeel tussen de 40% en 75%”, zegt René Geujen, senior-adviseur Buck Consultants International. Overigens vraagt robotisering geen ander type gebouwen: “Een moderne warehouse kan prima robotisering aan. De omvang, hoogte, diepte en vloerkwaliteit veranderen niet.” De komende 15 jaren verwacht Geujen een investering van enkele miljarden euro’s in mechanisering en robotisering van warehouses.

Werkgelegenheid

Buck Consultants International heeft een berekening gemaakt van het arbeidsplaatsenverlies door te kijken naar typen distributiecentra. Ook de minimaal benodigde omvang voor een zinvolle investering (meer dan 10.000 m2), de penetratiegraad van warehousemechanisering en -robotisering en de plaats van vestiging zijn bekeken. René Buck, directeur Buck Consultants International: “Er zijn in Nederland op dit moment een kleine 1.000 distributiecentra met een vloeroppervlak van elk meer dan 10.000 m2. Hiervan is zo’n 10% al gerobotiseerd. Om verschillende redenen is 30% in de komende 15 jaar geen kandidaat voor robotisering. Er blijven dus 600 dc’s over waar robotisering zal gaan plaatsvinden. In deze 600 distributiecentra werken nu 85.000 mensen. De komende 15 jaren zullen er daarvan maximaal 35.000 banen vervallen door mechanisering en robotisering.”

Voordelen robotisering

Volgens Buck zijn per saldo de effecten voor de Nederlandse economie en arbeidsmarkt niet zo ongunstig als op het eerste oog lijkt: “Robotisering verhoogt de productiviteit in de logistieke sector. Bovendien vervangen robots ook zwaar, eentonig en soms gevaarlijk werk. Vergeet ook niet dat de komende 15 jaren enkele tienduizenden mensen die nu werken in dit soort grote dc’s, met pensioen gaan. Dit terwijl de aanwas van nieuwe mensen in de logistieke sector beperkt is. En dan komen er ook nog elke maand nieuwe distributiecentra van buitenlandse bedrijven bij die mensen werven”.
Bron: http://www.bciglobal.com.

Geef een reactie